Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Historie mobilních her

21.7.2017

Většina z nás si pamatuje jako první hru na mobilu klasického Hada. Legend je však mnohem více!

Historie mobilních her

Had debutoval na tehdy extrémně oblíbené Nokii 6110. V roce 1998 se dokonce jednalo o jednu z nejoblíbenějších her celého herního průmyslu, a když se do prodeje dostala Nokia 3310 s vylepšenou verzí hada, roztomilou grafikou a výzvou v podobě ukládání nejlepšího skóre, Had si oprávněně našel místo v síni slávy mobilních her. Ale skutečná historie se začala psát již o tři roky dříve, v roce 1994. Tehdy totiž na trh mobilních telefonů vtrhl revoluční Hagenuk MT-2000 z Dánska a kromě prvenství zabudované antény si připsal ještě jedno – první mobilní hru. Mnohé asi nepřekvapí, že tou hrou byl legendární Tetris.

Tetris ostatně ještě v roce 1994 byl velmi v kurzu a pro tehdejší telefony, které zvládaly jakž takž základní telefonní funkce, bylo jeho zakomponování do systému velkým tahákem stejně jako na tehdejším Game Boyi. Byl to právě Hagenuk MT-2000, který odstartoval standart v integrování her do mobilních telefonů. Po rozšíření smartphonů a spuštění obchodů s aplikacemi už jsou hry a další aplikace naprosto běžné.

 

Kromě zmíněného Tetrisu na MT-2000 si připomeňte další milníky v mobilním hraní:

 

Wayout

Siemens C35 přinesl na svém monochromatickém displeji první pokus o 3D hru na mobilech. Titul s názvem Wayout byl jednoduchý – najít cestu ven z labyrintu. Pohled z vlastních očí a simulované 3D prostředí černých stěn zabavilo při dlouhé chvíli dostatečně.

 

Era of Eidolon

Dánská společnost Watagame udělala odvážný krok, když spustila na mobilech první on-line multiplayer hru. Odvážný proto, že v roce 2005, kdy připojení k mobilnímu internetu nepatřilo k nejlevnější službě. Fantastický svět plný příšer, draků a hlavně dalších živých hráčů si přesto našel svoje místo v srdcích zapřisáhlých mobilních „gamerů“ – a především jejich peněženek.

 

Angry Birds

Angry Birds není třeba dlouze představovat: barevní ptáčci s různými schopnostmi, kteří se snaží od zlých prasat zachránit ukradená vejce. Finské studio Rovio již v minulosti atakovalo trh s mobilními java hrami velice úspěšnými tituly, jako hororový Darkest Fear nebo RPG Wolfmoon, byli to však Angry Birds, kteří společně s prvním iPhonem rozšířili mobilní hry do širokého spektra dříve nezaujatých uživatelů mobilů a zabezpečili tak Roviu nejvyšší příčky prodejnosti.

 

Série Modern Combat

Francouzský Gameloft, který v době java her (telefony bez operačního systému) kraloval na pomyslném trůnu vývojářů, rovněž vstoupil nesmazatelně do historie mobilních her. Již dříve získával licence na své tituly podle Hollywoodských velkofilmů či variací na počítačové hry. To vše v perfektní grafice a s velkým rozpočtem, aby každá hra byla skutečně skvělá. Stejné hodnoty zachoval Gameloft i v sérii Modern Combat, která je v podstatě dokonalou kopií posledních dílů Call of Duty z PC a konzolí. Epický příběh a především skvělá grafika a ovládání přesvědčilo hráčské publikum, že i na displeji telefonu lze hrát moderní střílečku s propracovaným příběhem bez omezování.

 

Flappy Bird

Tento zábavný počin mladého vývojáře z Vietnamu doslova obrátil průmysl s mobilními hrami naruby. Obyčejná pixelová grafika a primitivní úkol prolétat s ptáčkem mezi potrubím totiž zapůsobila jako magnet – lidé se snažili mít nejlepší skóre, předháněli se a autorovi to přineslo velkou popularitu. Ta navíc ještě vzrostla poté, co se na veřejnost dostala informace o tom, že díky umístěným reklamám vydělává mladý vývojář v průměru 50 000 dolarů denně. Vzhledem k obtížnosti hry došlo dokonce i na výhružky smrtí. Kvůli obrovskému rozruchu a strachu o život nakonec vývojář svou originální hru z obchodů stáhl, variace na Flappy Bird jsou však dostupné stále.

 

 

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance