Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Zrušení roamingu je nepřirozený zásah do fungování trhu

1.8.2014

Před Evropskou radou aktuálně leží návrh Evropského parlamentu na zrušení roamingového poplatku v zemích EU. Pro koncové uživatele by symbolizoval značnou finanční úsporu při komunikaci ze zahraničí, pro poskytovatele telekomunikačních služeb však vynucený zásah ze strany EU představuje řadu úskalí. Jaké komplikace mohou v rámci fungování trhu mobilních operátorů nastat, to objasňuje ve svém komentáři odborník Pavel Černoch.

Zrušení roamingu je nepřirozený zásah do fungování trhu

„Pokud Evropská rada schválí návrh Evropského parlamentu na zrušení poplatku za roaming ke dni 15. prosince 2015, určitě se to v kladném světle promítne do úspor koncových zákazníků. Samozřejmě těch, kteří roaming aktivně využívají. Vedle osob cestujících na dovolenou zde hovoříme například o lidech, kteří při svém zaměstnání často cestují do zahraničí nebo jednají telefonicky se zahraničními partnery. Zrušení by však paradoxně pomohlo rovněž Čechům žijícím blízko hranic republiky. Zde totiž v určitých lokalitách již automaticky získávají signál zahraničního operátora, který je blízko hranic velice silný, a hovory i SMS zprávy jsou tím pádem dražší.

Zrušení roamingu se ve značné míře dotkne také dat, jejichž využívání je v současnosti pro většinu lidí v zahraničí velmi nákladné. Svou roli v tomto případě sehrávají i chytré telefony, které se obvykle k internetu připojují automaticky, aby mohly stáhnout potřebné aktualizace systému. Částky účtované za data v zahraničí potom mohou dosahovat i několika stovek až tisíců korun. V tomto ohledu tedy bude zrušení poplatků za roaming pro uživatele opravdu výhodné. Tím spíše, že se finanční kompenzace ze strany poskytovatelů mobilních tarifů Češi nemusí bát. Promítnutí ztráty příjmu z roamingu se určitě na hodnotě cen u domácích hovorů neodrazí. Hlavním důvodem je zejména aktuální atmosféra na českém trhu.

Je však potřeba říci, že takto řízený zásah ze strany Evropské unie do oblasti soukromého podnikání považujeme z hlediska vývoje trhu za nevítaný. Pro poskytovatele mobilních služeb totiž představuje mnoho rizik a komplikací. Pokud pomineme enormní množství nevyhnutelných administrativních kroků a celou řadu nutných mezinárodních jednání, které budou velice finančně nákladné, tkví hlavní problém samozřejmě v ekonomickém pohledu na věc. I bez kroků ze strany Evropské unie je totiž v současnosti trh s telekomunikacemi velice konkurenčním prostředím. To je samozřejmě logické a také správné. Schválení zrušení roamingových poplatků je však krok nepřirozený. Nejedná se zde o důsledek vývoje tržního hospodářství. To může mít samozřejmě celou řadu negativních důsledků. Již nyní lze konstatovat, že zamíchá hospodařením u stávajících mobilních operátorů a může dojít k nepříznivým dopadům na další přirozený rozvoj telekomunikačního trhu. Je také možné, že některých se zrušení roamingu dotkne více než jiných, což by mohlo v krajním případě vyústit až v zánik či výrazné omezení nabízených služeb u některých poskytovatelů.“

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance