Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Sony Ericsson - vzestup a pád (část 1.)

7.6.2019

Kdysi prestižní značka je dnes jen stínem své bývalé slávy. Přečtěte si něco o její historii v článku Karla Gritzbacha!

Sony Ericsson - vzestup a pád (část 1.)

Společnost Sony se snažila do světa mobilních telefonů proniknout už během devadesátých let. Její samostatné pokusy o mobilní zařízení nedopadaly podle jejich představ a před rokem 2000 se podíl Sony na mobilním trhu pohyboval pod 1 %. Bez strategického partnera neměla Sony šanci výrazněji promluvit do celosvětových prodejů mobilů.

Problémy s nedostatkem čipů, vysoké ceny jejich telefonů a neschopnost konkurovat v designu Nokii a Motorole, zapříčinily roce 2000 rychlý propad švédské společnosti Ericsson z pozice světové mobilní trojky. Jak pro Sony, tak pro Ericsson tedy bylo výhodné jejich mobilní divize spojit. K oznámení o fúzi firem došlo 11. září 2011 a společnost Sony Ericsson jako výrobce mobilních zařízení začala fungovat od 1. října 2011.

Prvním modelem pod hlavičkou Sony Ericsson byl rebrandovaný Ericsson T68. Sony Ericsson převzal označování modelů a vydal ještě několik modelů řady T. Ty se však nesetkaly s větším ohlasem. Změna ve vnímání značky přišla až v roce 2003 s uvedením telefonu T610. Ten poprvé v plné míře převedl tři pilíře strategie Sony Ericssonu – design, zvuk a fotoaparát – do reality. Vynikal integrovaným fotoaparátem s rozlišením 0,1Mpix, displejem s rozlišením 128×160 a 2 MB vnitřní pamětí. Podporoval polyfonní vyzvánění, vibrace a přenos dat přes Bluetooth. Inovovaná verze tohoto zařízení s vylepšeným displejem, označena jako T630 vyšla v roce 2004.

V té době přišel Sony Ericsson s rozšířením a novým označením svých řad. Nově byly řady označeny písmeny K (fototelefony), S (vysouvací, výklopné a stylové telefony) a W (walkmany). Kromě nich vycházely i skládací mobily v řadě Z. V roce 2005 přišel na trh legendární model K750. Jednalo se o evoluci modelu K700/S700 a jeho největší předností byl 2Mpix fotoaparát s automatickým ostřením a možnost rozšířit paměť telefonu až o 2 GB pomocí Memory Stick karty. V srpnu téhož roku se na trhu objevil W800, který kromě kvalitního přehrávání multimédií po dobu až třiceti hodin lákal také na přiloženou 512 GB Memory Stick kartu.

Nástupcem modelu K750 se v roce 2006 stal fotomobil K800, nesoucí označení Cyber-Shot, podle fotoaparátů Sony. Nechyběl mu kvalitní 3,2 MPix fotoaparát se stabilizací obrazu a xenonovým bleskem. O rok později potom přišel vrchol řady K s označním K850 s 5 Mpix fotoaparátem. Stejnou optiku využívaly také webphone G900, walkman W902 a model C902. Nejpokročilejším Cyber-Shot telefonem a posledním z klasických fotomobilů byl výsuvný 8,2 Mpix Sony Ericsson C905. V té době Sony Ericsson na poli fotomobilů tvrdě soupeřil s přístroji od Nokie, které bodovaly s optikou Zeiss. Zajímavostí je, že s fúzí s Ericssonem získala Sony přístup k právům na prezentování svých mobilů ve filmech o Jamesi Bondovi. Poprvé svoje výrobky prezentoval Ericsson již v roce 1997 ve filmu Zítřek nikdy neumírá. Po fůzi se Sony spolupráce pokračovala a trvá i po skoupení podílu Ericssonu v roce 2011. Ve filmu Casino Royal tak můžeme agenta 007 vidět používat model K850 a v Quantum of Solace zase model C902.

Do roku 2008 fungovaly všechny telefony Sony Ericsson výhradně na vlastní platformě. Prvním mobilem s operačním systémem byla první vlaštovka řady Xperia – vysouvací Xperia X1 s hardwarovou klávesnicí, běžící na Windows Mobile 6.0. Název Xperia vychází z anglického slova Experience. V dalších letech jí následovaly Xperia X2 s Windows Mobile 6.5 a Sony Ericsson Satio se systémem Symbian páté generace a 12,1 Mpix fotoaparátem.

Konec Windows Mobile a úpadek Symbianu nasměroval Sony Ericsson s řadou Xperia do vod prudce expandujícího systému Android. Prvním smartphonem s operačním systémem od firmy Google se v roce 2010 stala Xperia X10, jež vyšla také v mini a mini pro verzi. V roce 2011 doplnily řadu Xperia modely Arc, Neo a Ray, ale nejzajímavější byl experiment s názvem Xperia Play, který se snažil kombinovat funkčnost a užitečnost smartphonu s výhodami přenosného hraní na konzoli PSP od Sony. K imerzivnímu zážitku sloužila vysouvací tlačítka známá z konzolí PlayStation a aplikace PlayStation Mobile, která oba ekosystémy propojovala. Xperia Play však nesplnila prodejní očekávání a nástupce se nedočkala.

Dne 27. října 2011 oznámila společnost Sony odkoupení podílu Ericssonu ve společnosti Sony Ericsson za 1,05 € miliard eur. Transakce byla dokončena v lednu 2012 s představením modelů Xperia S a P. Jednalo se o první smartphony pod samostatnou značkou Sony.

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance