Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Za mobilní tarify platíme nejvíce. Proč?

29.9.2017

Proč Češi zaplatí za mobilní tarify více než naši polští sousedé?

Za mobilní tarify platíme nejvíce. Proč?

 

Ceny mobilních tarifů v České republice již delší dobu podléhají silné kritice. Nabídka služeb mobilních operátorů je sice srovnatelná, ceny tarifů jsou však výrazně vyšší než v ostatních zemích Evropské unie. Platí to však pouze pro fyzické osoby. Firmy mají podmínky výrazně výhodnější. Jak je to možné? 

 

Situace je trestuhodná, dalo by se říci. Ceny mobilních tarifů pro fyzické osoby v ČR jsou značně nevýhodné, srovnáme-li je s cenami v ostatních zemích EU. Situace je natolik vážná, že se jí zabývají i česká politická scéna. Na počátku roku byl dokonce odvolán ministr průmysl a obchodu Jan Mládek s odůvodněním, že při přípravě a schvalování novely telekomunikačního zákona sehrálo ministerstvo minimální roli. Podle premiéra Bohuslova Sobotky měla být prosazená regulace vedoucí ke snížení cen.

Babiš vyjednal “polské ceny”

Známou mediální kauzou se stal například případ Andreje Babiše, který v dubnu pro ministerstvo financí vyjednal výhodné “polské ceny” v podobě datového tarifu 10 GB za pouhých 109 korun měsíčně. Nezapomněl se pochlubit na svém twitterovém účtu. Česká veřejnost dala najevo své pobouření a na sociálních sítích se objevila řada vášnivých diskusí i vtipných hlášek.

 

Jako reakce na tuto situaci vznikla nezávislá komunita chytrých spotřebitelů LICIT, jejímž cílem je dosáhnout stejných výhod, jaké mají velké společnosti, i pro jednotlivce. “LICIT je logickým trendem dnešní doby, kdy se spotřebitelé už umí ozvat a dožadují se svých práv. Máme více než desetileté zkušenosti získané v organizaci eCENTRE, kde jsme pořádali e-aukce a sdružovali poptávky pro různé skupiny. Řekli jsme si, že své zkušenosti předáme celé české veřejnosti. Ať i ostatní mají férové nabídky,“ vysvětluje Vítězslav Grygar, zakladatel nezávislé aukční síně a partner komunity spotřebitelů Licit.cz.

Nejlevnější mobilní tarify mají Poláci

Smutnou pravdou je, že Češi platí stále nejvíce. Nejvýhodnější tarify mají Poláci. Například operátor A2 mobile nabízí neomezené volání a SMS s datovým balíčkem 10 GB za pouhých 115 korun, polský T-mobile za 315 korun. Slováci jsou na tom podobně jako my. U svého operátora Orange získají neomezené volání a SMS s datovým balíčkem 6 GB za 1 064 korun. O něco více zaplatí Rakušané (cca 1 500 korun), avšak datový balíček má 50 GB. O tom se Čechům může jenom zdát.

 

Na první pohled jsou na tom hůře Němci. Ti za neomezené volání a SMS s datovým balíčkem 30 GB zaplatí 5 380 korun u Vodafone a 5 320 Kč u T-mobile. Avšak v porovnání s jejich průměrnou čistou mzdou ve výši téměř 100 000 korun vychází tarify opět levněji. Podle Grygara je neuvěřitelné, že žádný český operátor nemá dosud ve své produktové nabídce tarif pro neomezená data.

 

Problém vysokých cen se však týká pouze fyzických osob. Firmy s vyšším objemem telefonních tarifů mají výrazně lepší podmínky. Jeden z nejnižších tarifů vedle ministerstva financí získala také Vojenská nemocnice v Olomouci v roce 2016 a to neomezené volání a datový balíček 3 GB za 79 korun měsíčně.

 
Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance