Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Zabezpečte svůj smartphone

12.3.2018

Nejen uživatelé PC a ntoebooků jsou ohroženi viry!

Zabezpečte svůj smartphone

Počítačové viry jsou již desítky let nepříjemnou realitou, se kterou musí počítat každý uživatel PC. Chránit si své soukromí a citlivá data, která do počítače zadáváme, je naprostou nutností a nepořídit si kvalitní antivirový program před použitím internetu vede k rychlému poškození přístroje.

Ještě do nedávna byla myšlenka na virus napadající telefony považována za sci-fi. Doba však pokročila a mobilní telefony používáme k uchovávání dokumentů, hesel a také údajů o platebních kartách. Mobilní bankovnictví je běžnou součástí života.

Rizikem jsou také zloději. Ochránit mobilní telefon (který se vejde do kapsy) před odcizením není vždy úplně jednoduché. Když pak ke krádeži dojde, netrápí nás jen ztráta samotného přístroje, ale rovněž to, že se naše fotografie, kontakty a osobní informace přijdou do rukou zcela neznámého člověka.

 

Pozor na aplikace

Operační systém Android je úspěšný především díky své otevřené platformě a obrovské nabídce nejrůznějších aplikací, z nichž drtivá většina je zdarma. Aplikace potřebují ke spuštění váš souhlas, který jim umožní provázat obsah s telefonem a používat vaše data k urychlení práce. Některé aplikace jsou však trojským koněm, který po odsouhlasení práv může tato data zneužít, a to v podstatě legálně – protože jste jim k tomu dali souhlas.

Je normální, že aplikace jako je Evernote, která zaznamenává vaše dokumenty, vyžaduje přístup ke kontaktům, fotoaparátu, úložišti, SMS zprávám a podobně. Taková aplikace je celosvětově známá a důvěryhodná, a můžete si být jisti, že jsou vaše data v bezpečí.

Něco jiného je, když si chcete stáhnout nějakou jednoduchou hru (například klon Tetrisu) od nezávislého vývojáře, která po vás bude chtít stejná práva. Zde už musíte brát v úvahu, že odsouhlasením dáte naprosto cizímu člověku právo nahlížet vám do telefonu. Není ojedinělé, že aplikace po vás bude chtít právo odesílat SMS, čímž jí dáte volné pole k odesílání drahých zpráv z vašeho čísla.

Proto vždy kontrolujte, jaká práva aplikace vyžaduje. Pokud jde o rozšířenou aplikaci kterou používají miliony lidí, můžete být v klidu. Pokud jde o aplikaci, která vás jen zajímá a není nijak známá, buďte velmi obezřetní.

 

Používejte antivirové programy

I smartphony mají své antiviry, které jsou speciálně přizpůsobeny potřebám multimediálních přístrojů. Fungují stejně jako antiviry na počítačích – ochrání vás před případnými útoky na vaše soukromí na internetu, testují aplikace a soubory, které si do přístroje stahujete a také šifrují vaše hovory a SMS.

Antivirové programy mívají také důležitou službu zamknutí telefonu na dálku. Pokud vám je telefon odcizen, stačí se přihlásit ke svému antivirovému účtu a zvolit zamknutí telefonu. Pachatel pak nebude mít možnost jej používat a funkční bude až poté, co jej znovu zapnete.

Telefony samy mohou mít vlastní zabezpečovací software, například iPhone a přístroje od společnosti Microsoft využívají ovládání telefonu skrze internetový prohlížeč. Telefon můžete třeba prozvánět, zamknout jej, ale také s ním provádět různý „psí kusy“ – například pouštět z něj na dálku hudbu. To možná na první pohled vypadá jako zbytečnost, jenže právě taková funkce se může hodit v případě  ztráty či odcizení telefonu v kanceláři nebo škole – zvukem na sebe telefon upozorňuje a nelze jej ztlumit. Tak lze mimo jiné odhalit i samotného pachatele.

 

Vypínejte bezdrátové připojení

Bluetooth, NFC, Wi-Fi... tyto bezdrátové služby, sloužící k přenosu dat, jsou skvělým nástrojem a pomocníkem. Hlavně Wi-Fi máme na svých smartphonech často spuštěné nonstop s tím, že chytré vyhledávání se snadno připojí k otevřenému hotspotu. To je ovšem velké bezpečnostní riziko.

Připojením k Wi-Fi síti telefon odešle informace o vašem telefonu, a to včetně přístupových hesel k různým stránkám, které navštěvujete. Domácí síť a sítě, které dobře znáte, jsou víceméně bezpečné, nicméně připojovat se k volným hotspotům, jehož poskytovatele neznáte, není dvakrát rozumné. Stejně jako v případě neověřených aplikací i připojením k cizímu Wi-Fi odešlete cizímu člověku osobní informace.

Pokud tedy Wi-Fi v telefonu nepoužíváte, odpojte ho a vypněte možnost automatického připojování.

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance