Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

5+1 tipů, jak změřit rychlost internetu

26.7.2021

Určitě to znáte sami. Stahujete či nahráváte objemnější soubory, ale internet zrovna běží šnečím tempem. Smlouva s poskytovatelem vám přitom garantuje vysokou rychlost. Co teď? Nezbývá, než změřit rychlost internetu. Přečtěte si tipy, jak změřit rychlost internetu.

5+1 tipů, jak změřit rychlost internetu

1. Nechte rychlost internetu změřit u poskytovatele

Řešení, které se nabízí jako první, je ověřit rychlost internetu přímo u poskytovatele. Většina z nich na svých webových stránkách měření rychlosti internetu umožňuje. Snadno tedy zjistíte, jestli hodnoty odpovídají těm ve smlouvě.

Pokud vám aktuální rychlost internetu nedovoluje načíst webové stránky poskytovatele nebo na nich měření není k dispozici, tak do společnosti jednoduše zavolejte. Měli by vám vyhovět a rychlost internetu na vaší adrese změřit.

 

2. Využijte službu NetMetr od ČTÚ

Bojíte se, že by s vámi poskytovatel nemusel hrát fér? Změřte rychlost připojení u třetích stran. Možností existuje celá řada. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) doporučuje rychlost internetu měřit prostřednictvím svého nástroje NetMetr. Tato aplikace je k dispozici i pro mobilní zařízení. Test spustíte v záložce Webový test. Oceníte zejména sekci Moje měření, kam se ukládají výsledky testů provedených v minulosti. Nasbíraná data se vám budou hodit například při reklamování rychlosti internetu.

 

3. Vyzkoušejte celosvětově rozšířený Speedtest

Pokud vám nedělá potíže angličtina, vyzkoušejte službu Speedtest.net. Tento populární nástroj vám během okamžiku sdělí informace o rychlosti stahování, nahrávání a odezvy. Speedtest si můžete stáhnout rovněž jako mobilní aplikaci nebo speciální aplikaci pro Mac, Chrome či Windows. V mobilní aplikaci Speedtestu lze rychlost připojení měřit na základě streamování videa, což by mělo lépe reflektovat reálné využití internetu.

 

4. Spolehněte se na Google

Strýček Google dokáže pomoct s různými problémy. Poradí si také s měřením rychlosti internetu, pro které má svoji vlastní funkci. Stačí do vyhledávače napsat heslo „internet speedtest“, „internet speed“, „speed test“ apod. Objeví se vám bližší informace o prováděném testu a tlačítko, kterým jej spustíte. Měření rychlosti internetu od Googlu nezabere ani půl minuty.

 

5. Prověřte rychlost s nástrojem Netflixu

Fanoušci Netflixu nejspíš vědí, že rychlost internetu změří přímo na své oblíbené streamovací platformě. Hned na úvodní stránce Netflix odkazuje na nástroj Fast.com. Ten pro ověření rychlosti připojení používá systém založený na doručování obsahu Netflixu. Test se spustí automaticky po načtení stránky. Měření bez problémů provedete, i když nepatříte mezi předplatitele Netflixu.

 

Bonusový tip: Dodržujte zásady správného měření

Bez ohledu na to, jakým způsobem budete rychlost internetu měřit, dodržujte několik základních pravidel. Jinak může vaše měření vykazovat nepřesnosti a jen stěží se doberete k relevantním výsledkům.

"Je třeba mít počítač nebo notebook připojen kabelem, nikoliv přes Wi-Fi. Internet v tu chvíli nesmí využívat nikdo jiný. PC/notebook by měl být aktualizovaný z hlediska operačního systému a samozřejmě by v tu chvíli neměl být zatížen velkým výkonem nebo probíhající aktualizací. Následně je vhodné provést minimálně šest měření s časovým rozestupem během časového intervalu 90 minut,“ popisuje zásady správného měření Tereza Meravá z tiskového oddělení ČTÚ pro server Lupa.cz.

 

Vyznejte se v různých rychlostech internetu

V případě nesrovnalostí neváhejte kontaktovat svého poskytovatele. Předtím si prostudujte smluvní podmínky a ujasněte si, na jakou rychlost internetu máte nárok. Společnosti ve smlouvách operují s různými pojmy.

 

Maximální rychlost internetu: Maximální reálně dosažitelná rychlost pro konkrétní připojené místo.

Inzerovaná rychlost internetu: Údaj uváděný v reklamních materiálech poskytovatele, který nesmí být vyšší než maximální rychlost.

Běžně dostupná rychlost internetu: Rychlost připojení, která je pro zákazníka dostupná v 95 % času během dne. Musí odpovídat nejméně 60 % inzerované rychlosti.

Minimální rychlost internetu: Nejnižší rychlost, kterou se společnost zavázala poskytnout. Nesmí být nižší než 30 % inzerované rychlosti.

Tyto termíny se týkají přístupu k internetu v pevném místě. U přenosného internetu se uvádí především odhadovaná maximální rychlost a inzerovaná rychlost. Bližší informace o tom, jak rychlost internetu reklamovat, najdete spolu s dalšími podrobnostmi o měření v příručce ČTÚ Rychlost internetu, její měření a reklamace.

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 19:00
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance