Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Co všechno se skrývá v cenách plynu a elektřiny?

22.12.2018

Pokud důkladně prostudujete fakturu od vašeho dodavatele elektřiny a plnu, zjistíte, že jejich cena je tvořena celou řadou různých položek.

Co všechno se skrývá v cenách plynu a elektřiny?

Samotná cena energie tvoří jen část celkové ceny, kterou najdete na vyúčtování. Celkovou cenu, kterou nakonec zaplatíte, lze rozdělit na regulovanou a neregulovanou část. Státem regulovanou část ceny energií tvoří různé poplatky a dodavatel ji nemůže nijak ovlivnit. Naopak neregulovaná složka obsahuje cenu za spotřebovanou energii v megawatthodinách, kterou máte s dodavatelem dohodnutou ve smlouvě a případné další poplatky.

Regulovanou složku ceny elektřiny zaplatíte vždy...

Důležité je vědět, že státem regulovanou část ceny energií zaplatíte vždy, teprve menší neregulovatelná složka ceny energie poskytuje prostor pro jednání s dodavatelem o ceně. Díky neregulované složce ceny elektřiny také můžete vhodnou volbou dodavatele ušetřit.

Z čeho se skládá cena elektřiny

Celkově dnes za jednu megawatthodinu elektřiny zaplatíte zhruba 4800 Kč. Více než polovinu této ceny tvoří zmíněná státem regulovaná složka, která se složena s různých poplatků spojených s dodáním elektřiny z elektrárny až k vám do domu. Součástí neregulovatelné složky je také poplatek na obnovitelné zdroje energie. Co všechno tedy tato část ceny elektřiny obsahuje?

  • Distribuční poplatky – největší část neregulovatelné složky tvoří poplatky distributorům elektřiny. Distributora elektřiny si nemůžete vybrat, v každé části ČR působí jiný distributor – jedná se o společnosti E.ON Distribuce, ČEZ Distribuce a PRE Distribuce. Distribuční poplatky se mohou podle oblastí a distributorů lišit a jsou jednou z příčin, proč se cena elektřiny v různých regionech odlišuje.

  • Poplatek za rezervovaný příkon – v rozvodné elektrické síti je pro vaše odběrné místo rezervované určité množství energie, za což musíte platit, i když nakonec vůbec nic nespotřebujete. Měsíční poplatek za rezervovaný příkon závisí na velikosti hlavního jističe. Obecně platí, že početnější a náročnější spotřebiče vyžadují větší jištění, a úměrně tomu stoupá také cena elektřiny.

  • Příspěvek na obnovitelné zdroje energie – z těchto příspěvků, které zaplatí každý spotřebitel elektřiny, se dotuje výkupní cena energie z obnovitelných zdrojů. Po distribučních poplatcích jde o největší část regulované složky ceny elektřiny.

  • Poplatek za systémové služby – z těchto poplatků se financuje provoz české přenosové soustavy (ČEPS). Zjednodušeně řečeno jde o vedení vysokého napětí a s ním spojené technologie. Tyto poplatky tvoří asi 3 % z celkové ceny elektřiny.

  • Poplatek operátorovi trhu – malý poplatek pro státem vlastněnou akciovou společnost Operátor trhu s elektřinou (OTE), která se mimo jiné stará o formality spojené s přechodem zákazníků k jinému dodavateli.

Vlastní silová elektřina je pak součástí neregulované složky a jde asi o 44 % z celkové ceny. V případě dvoutarifní sazby ji samozřejmě tvoří spotřeba levné elektřiny v nízkém i dražší elektřiny vysokém tarifu. Jedině tuto cenu může případně ovlivnit dodavatel energie

Cena plynu nabízí větší prostor pro dodavatele

Také cena plynu obsahuje dvě složky – regulovanou a neregulovanou. Podobně jako u elektřiny obsahuje neregulovaná složka samotnou cenu plynu a drobné poplatky. Státem regulovanou složku ceny tvoří poplatky za distribuci plynu a poplatek operátorovi trhu.

Ve srovnání s elektřinou mají ceny plynu mnohem nižší podíl regulované složky – až 19 %. Dodavatelé tak mají mnohem větší prostor k úpravám cen a zákazník tak může volbou dodavatele plynu více ušetřit.

Jak najít nejlepšího dodavatele energií?

Pro nalezení vhodné nabídky je nejlepší využít některého z internetových porovnávačů cen. Do formuláře zde zadáte vaši běžnou spotřebu a několik dalších informací (například zda elektřinou také vytápíte nebo ohříváte teplou vodu) a porovnávač vám najde aktuální výhodné nabídky dodavatelů.

 
Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance