Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Elektromobily Tesla za pár let ujedou 1000 Km na jedno nabití

11.11.2015

Slavná značka elektromobilů nastavila laťku pořádně vysoko.

Elektromobily Tesla za pár let ujedou 1000 Km na jedno nabití

 

Šéf společnosti Tesla Motors Elon Musk nedávno překvapil odborníky a zájemce o elektromobilitu prohlášením, že elektrické automobily této značky budou do jednoho či dvou let schopny ujet na jedno nabití až 1000 km. Vypadá to docela fantasticky, podle odborníků je však tento údaj docela reálný. Do tří let by prý elektromobily Tesla mohly být také zcela automatické.

Elektromobily se jeví jako velmi perspektivní technologie, která dobře zapadá do současné očekávané „změny energetického paradigmatu“ a přechodu od centrálních zdrojů energie k decentralizované energetice. Elektromobil totiž může dobíjet například solární elektrárna na střeše domu či garáže, elektrické auto samo je pak dobrým akumulátorem energie schopným krátkodobě pokrývat aktuální spotřebu domu.

Navíc rozšíření elektromobilů umožní také vznik obchodu s použitými bateriemi z druhé ruky, které sice v autech už nestačí, ale v domácnosti mohou ještě dobře a dlouho sloužit. Tento koncept mimochodem rozvíjí třeba společnost Nissan.

Dojezd elektromobilů se zvyšuje

Auta na elektřinu jsou zatím drahá, ale to vem čert. Jakmile naběhne masivní produkce baterií i elektromobilů, jejich cena klesne díky úsporám z rozsahu. Problémem může být ale dojezd. Na jedno nabití akumulátoru totiž elektrické auto neujede zdaleka tolik, jako tradiční vůz na benzín nebo CNG. Také proto se může Muskovo prohlášení zdát jako z jiné planety. Pokud se ale na tuto informaci podíváme blíže, meta 1000 Km na jedno nabití zase není tak daleko, jak by se mohlo na první pohled zdát. Už nyní je elektromobil Tesla model S schopen na jedno nabití ujet skoro 730 km. Pravda, šlo u superúspornou jízdu jednoho nadšence, který několik hodin brázdil rovinatou krajinu čtyřicítkou, ale k magické hranici 1000 km/nabití to už není moc daleko.

Software pro autonomní řízení elektromobily Tesla už obsahují. Technologicky je autopilot v osobních vozech více méně zvládnutý a jediné, co brzdí rozvoj této slibné technologie, je legislativa. Úřadům se totiž stále ještě nechce pustit automatická auta na silnici. I když automat jistě bude řídit zodpovědněji a lépe, než většina řidičů dnes…

Každopádně se zdá, že Elona Muska je třeba brát vážně. Mimochodem, do dvaceti let prý chce mít milion kolonistů na Marsu. Tak uvidíme.   

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance