Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Jak přepsat odběrné místo v případě úmrtí?

19.8.2021

Smrt blízkého člověka je náročnou životní situací, ale i tak je potřeba myslet také na praktické záležitosti. Odběrné místo na sebe nemůže mít psaná zesnulá osoba – z toho důvodu musíte přepis vyřešit co nejdříve. Přečtěte si podrobnosti, jak na to.

Jak přepsat odběrné místo v případě úmrtí?

Existují odlišnosti při přepisu elektřiny a plynu?

V první řadě je dobré zmínit, zda existují nějaké odlišnosti při přepisu odběrného místa u elektřiny a zemního plynu. Každý dodavatel si individuálně stanovuje dokumenty, které vyžaduje pro přepis odběrného místa v případě úmrtí. V zásadě však neexistují velké odlišnosti, a tak se následujícím postupem můžete řídit jak při přepisu elektřiny, tak plynu.

Do kdy je nutné provést přepis odběrného místa?

Přepis odběrného místa v případě úmrtí je potřeba zařídit neprodleně po vystavení úmrtního listu. Není překážkou, pokud ještě nebylo zahájeno dědické řízení. Pro vypořádání přepisu ale bude dodavatel většinou požadovat kopii úmrtního listu, a proto se do vyřizování pusťte nejlépe ihned po vystavení tohoto dokumentu.

Kdo zařizuje přepis odběrného místa při úmrtí?

Jestliže existuje pouze jeden dědic, má na starosti přepis odběrného místa samozřejmě on. Větší komplikace nastává, když dědiců je hned několik. V takové situaci si dědicové mezi sebou musí dohodnout, kdo si přepis odběrného místa vezme na starost, včetně vypořádání přeplatku či nedoplatku. Tato suma se poté stává součástí dědického řízení. Pokud nakonec nemovitost připadne jinému dědici, provede se znovu přepis odběrného místa.

Co je potřeba pro přepis energií při úmrtí?

Nejjednodušeji zařídíte přepis odběrného místa u dodavatele, kterého si vyberete pro pokračování dodávek elektřiny nebo plynu. To znamená, že nemusíte zůstávat u stejného dodavatele jako měl váš blízký. Při využití této metody je výhodou, že za vás nový dodavatel zařídí také výpověď stávající smlouvy.

Jak jsme zmínili již výše, každý dodavatel má vlastní dokumenty a postupy, jak při přepisu odběrného místa při úmrtí postupovat. Obvykle bude vyžadovat:

  • plnou moc pro vypořádání původní smlouvy,

  • kopii úmrtního listu nebo čestné prohlášení o úmrtí,

  • novou smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny nebo plynu,

  • doklad o vašem vztahu k nemovitosti (pokud není vypořádáno dědické řízení, stačí kopie úmrtního listu),

  • číslo účtu pro vypořádání přeplatku/nedoplatku.

Vyřiďte přepis odběrného místa online

Dříve jste museli s vyplněnými dokumenty běžet na pobočku nebo na poštu. To už se naštěstí změnilo a většina dodavatelů teď umožňuje vyřídit přepis odběrného místa online. Prvním krokem pro online přepis je výběr nejvýhodnějšího dodavatele – to zvládnete během pár minut pomocí praktického srovnávače.

Výhodou je, že součástí srovnání je také telefonická konzultace s energetickým specialistou, který vám poradí a zodpoví všechny otázky. Můžete si tak být naprosto jistí, že budete postupovat správně a přepis odběrného místa vyřídíte v nejkratším možném čase.

Zrušení odběrného místa při úmrtí

Při úmrtí blízké osoby, která odebírala elektřinu nebo plyn, máte kromě přepisu rovněž možnost odběrné místo zcela zrušit. To dává smysl pouze v případě, že v dané nemovitosti již nadále neplánujete odebírat elektřinu nebo plyn. Pak podáte žádost na ukončení smlouvy s demontáží elektroměru nebo plynoměru, stejně jako u přepisu budete potřebovat kopii úmrtního listu. Po ukončení smlouvy bude z odběrného místa odmontováno měřicí zařízení.

Dejte si však pozor na to, že opětovná montáž zařízení se pojí s nemalými poplatky, proto tuto variantu volte opravdu jen tehdy, když se nemovitost nebude v dohledné době obývat.

 
Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance