Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Jak vybírat plynový kotel?

16.6.2017

Vybrat plynový kotel není nic těžkého, když víte, jak na to.

Jak vybírat plynový kotel?

Možnosti regulace výkonu

Před vlastní koupí kotle pečlivě zvažte, jaký výkon pro vytápění a ohřev vody potřebujete. Výkon kotle by měl odpovídat tepelné ztrátě domu. Chybou je, pokud má kotel příliš nízký výkon, ale špatná je také instalace až moc výkonného kotle, který pak zbytečně často spíná a nepracuje v optimálním režimu. Neméně důležité jsou ale i možnosti modulace výkonu kotle, tedy v jakém rozsahu a jakým způsobem je možné výkon kotle řídit.

 

Konstrukce výměníku

Výměník, v němž se předává tepelná energie spalovaného plynu do otopné vody, patří k velmi namáhaným částem kotle, výrazně proto ovlivňuje jeho životnost. Vždy se proto vyplatí zajímat se o jeho konstrukci a kvalitu. Výměník by měl být vyroben z oceli dostatečné tloušťky. Kvalitní výměník ze silného ocelového plechu je prakticky nezničitelný.

 

Připojení k chytré domácnosti

Stále častěji se v domácnostech objevují různé chytré termostaty a další inteligentní regulační či spínací prvky, které umožňují například přesné nastavení teploty podle denní doby nebo dálkové ovládání vytápění pomocí tabletů a mobilních telefonů. Moderní plynové kotle proto poskytují možnost připojení různých ovládacích prvků a rovněž snadné připojení do systémů takzvaných chytrých domácností.

 

Užitečná je například regulace výkonu pomocí elektrického signálu 0–10 V, případně podpora rozhraní OpenTherm pro připojení chytrých termostatů. V neposlední řadě pak též možnost ekvitermní regulace, tedy nastavení dle vnějších povětrnostních podmínek. Samozřejmostí by mělo být oddělení regulace výkonu kotle pro vytápění a ohřev teplé vody.

 

Provedení skříně kotle, rozměry

Design a provedení skříně se možná ve srovnání s ostatními parametry kotle může jevit jako druhořadá záležitost. Správná konstrukce skříně má však mnoho výhod, například menší rozměry, díky kterým lze zařízení instalovat i do stísněnějších prostor. Pro snadný servis je dobré, pokud má skříň kotle snadno odnímatelné všechny tři stěny. Pro případ instalace do obytných prostor, pokud není k dispozici technická místnost, je velmi důležitým parametrem také nízká hlučnost zařízení, která nebude vůči obyvatelům rušivým prvkem a nebude snižovat kvalitu bydlení.

 

Servisní a záruční podmínky

Pro bezchybný a bezpečný provoz plynového kotle jsou velmi důležité každoroční revize a v případě poruch pak též dostupný servis. Zavedení dodavatelé kotlů zpravidla zveřejňují na svých stránkách seznamy servisních partnerů a tak by neměl být problém najít dostupný servis ve vašem okolí.  Dobrý prodejce by vám měl přesně specifikovat podmínky záručního a pozáručního servisu. Někteří výrobci mají například u celých svých produktových řad unifikovanou elektroniku, což případný servis usnadňuje. Ptejte se také, zda dodavatel drží na skladě klíčové náhradní díly. Jejich objednávání ze zahraničí může servisní dobu znatelně prodloužit.

 

Potřebujete poradit? Použíjte naši kalkulačku cen energií!

 

 
Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance