Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Je šifrování telefonů v pořádku?

4.8.2017

V USA v současnosti běží okolo chytrých mobilních telefonů poměrně bouřlivá diskuse.

Je šifrování telefonů v pořádku?

Na jedné straně stojí zastánci šifrování obsahu a datové komunikace v mobilních telefonech. Na straně druhé pak odpůrci šifrování, kteří chtějí co největší transparentnost komunikace pomocí mobilů.

 

Strana zastánců šifrovaného obsahu v mobilních telefonech má jednoho velkého hráče – společnost Apple. Ta by ráda viděla veškerý obsah i komunikaci v chytrých kapesních zařízeních šifrované a – co je velmi důležité – bez možnosti „zadních vrátek“, s jejichž pomocí by se mohla k obsahu či komunikaci dostat třetí strana.

 

Na straně druhé stojí americké úřady a FBI. Ty chtějí prosadit zákon, který by zakazoval prodej mobilů s automaticky zapnutým šifrováním a vyžadoval možnost dálkového vypnutí šifrování výrobcem. Argument odpůrců šifrování je jasný – terorismus, organizovaný zločin a obecně národní bezpečnost. Jak tento spor dopadne je zatím velmi nejasné.

 

A proč by nás nějaké tahanice ohledně mobilů v USA měly vůbec zajímat? V obecnější rovině jde o spor, se kterým se budeme setkávat stále častěji – právo na soukromí versus bezpečnost státu. Výsledek tohoto sporu také hodně ovlivní možnosti a zabezpečení mobilní komunikace ve zbytku světa. Půjde prostě o důležitý precedens. Jestli budeme moci mít v blízké budoucnosti obsah mobilů i komunikaci zašifrovano a tedy i chráněnou proti případnému odposlechu, bude záležet hlavně na tom, jak tento spor v USA dopadne.

 

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance