Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Mobilní data: Jak za ně ušetříte?

28.6.2021

Bez mobilních dat by fungování chytrých telefonů bylo značně ochromené. Mimo dosah Wi-Fi bychom si museli odpustit čtení novinek na internetu, brouzdání na sociálních sítích nebo videohovory s přáteli. Jenže data nejsou levná a ne každý si může dovolit platit neomezený mobilní internet. Poradíme vám, jak za mobilní data ušetřit. 

Mobilní data: Jak za ně ušetříte?


Zkombinujte dvě hlavní strategie 

Neomezený mobilní internet vám problém s daty vyřeší, ale vaši peněženku příliš nepotěší. Naštěstí existují další způsoby, jak za mobilní data neutratit obrovské částky. K úsporám vedou dvě základní cesty: 

1) šetřit spotřebu dat, 

2) pořídit si co nejlevnější mobilní data (respektive neplatit za ně více, než musíte). 

    Nejvíce ušetříte, když se vám podaří obě strategie vhodně zkombinovat. 

     

    Jak ušetřit mobilní data 

    Zaměřme se nejprve na první způsob. Jak ušetřit mobilní data? 

    Přepínejte na Wi-Fi: Rada, která nikoho nepřekvapí. Ale ruku na srdce, opravdu přecházíte na Wi-Fi, kdykoliv to jde? Pokud máte Wi-Fi doma i v práci, je z poloviny vyhráno. Možnost připojení k internetu navíc nabízí řada kaváren, restaurací a další veřejná místa. 

    Najděte žrouty dat: V každém chytrém telefonu byste měli najít údaje o tom, kolik vám různé aplikace spotřebují mobilních dat. Používání těch nejnáročnějších odložte na dobu, kdy budete připojení na Wi-Fi. Mezi největší žrouty dat patří videohovory, přehrávání videí (Youtube, Facebook, Instagram) či poslouchání hudby (Spotify, Apple Music apod.). 

    Spoléhejte se na offline mapy: Náročné na mobilní data je také používání map v rámci navigace. Místo neustálého čerpání dat si – až budete na Wi-Fi – stáhněte do telefonu offline mapy a nechte se nasměrovat jimi. 

    Aktualizujte aplikace jen na Wi-Fi: Aktualizace jednotlivých aplikací mohou ukrojit velkou část vašich mobilních dat. V telefonu ale můžete nastavit, aby k aktualizacím docházelo pouze ve chvíli, kdy se smartphone připojí k síti Wi-Fi. 

    Nechte se upozornit na překročení limitů: Operátor vám obvykle pošle upozornění, až když se dostanete blízko k vyčerpání mobilních dat. V telefonu však můžete sledovat spotřebu dat den za dnem. Kromě toho jde na mnoha zařízeních nastavit upozornění, které vám sdělí, že jste překročili určitý limit. Pokud tuto funkci v telefonu nemáte, stáhněte si některou z aplikací, která spotřebu mobilních dat monitoruje. Vyzkoušejte například My Data Manager či Data Usage Monitor. 

    Logika úspor je zřejmá. Když šetříte mobilní data, šetříte i peníze, protože můžete přejít na menší datový balíček nebo si minimálně nemusíte dokupovat další. 

     

    K úsporám vede přehled o spotřebě dat 

    Systém datových balíčků způsobuje, že mnoho lidí zaplatí za mobilní data více, než musí. Prodělávají zejména zákazníci, kteří nemají představu o tom, jaké množství dat za měsíc spotřebují. Ti si buď platí zbytečně velký datový balíček nebo v průběhu měsíce nepříliš výhodně nakupují další. 

     

    Někteří alternativní operátoři nabízí zúčtování podle skutečně využitých megabajtů. Tento typ tarifů se hodí spíše pro příležitostné konzumenty mobilních dat. Při vyšších objemech se nevyplácí. Naopak neomezený mobilní internet při současných cenách operátorů dává význam jen u lidí, kteří pravidelně streamují či přehrávají videa a věnují se dalším datově náročným činnostem. 

     

    Ostatním uživatelům nezbývá nic jiného, než mít podrobný přehled o spotřebě mobilních dat. V ideálním případě by vám z datového balíčku nemělo na konci měsíce zbýt příliš. Stačí drobná rezerva, která vám pokryje odchylky mezi měsíci. 

     

    Jak získat nejlevnější mobilní data 

    Tím se oklikou dostáváme k druhé cestě vedoucí k úsporám – pořídit si co nejlevnější mobilní data. Ve chvíli, kdy víte kolik dat spotřebujete, si dokážete s ohledem na běžné užívání vhodně zvolit správný tarif. Není nutné zdlouhavě procházet ceníky jednotlivých operátorů. Využijte srovnání tarifů, které bezplatně poskytuje Tarifomat. 

    Do přehledné online kalkulačky zadáte základní informace o provolaných minutách, napsaných SMSkách a „prosurfovaných“ mobilních datech. Tarifomat za vás srovná nabídky několika desítek operátorů. V porovnání uvidíte, který operátor má s přihlédnutím k vašim požadavkům nejvýhodnější podmínky. Pokud se pro jednu z nabídek rozhodnete, Tarifomat za vás vyřídí veškerou administrativu. Vy nemusíte opustit pohodlí svého domova. 

     

    Další články
    

    Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

    Akční nabídky

    Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
    Vás budou kontaktovat.

    +420

    Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

    Napsali o nás
    Partneři
    Zákaznická podpora

    800 880 898

    Zákaznická podpora

    PO - PÁ
    9:00 - 19:00
    Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance