Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Mobilní technologie: Globální výhled

6.11.2014

Počet uživatelů mobilních telefonů se za posledních deset let více než ztrojnásobil. Budoucnost přinese především širší konektivitu.

Mobilní technologie: Globální výhled

Za poslední desetiletí se mobilní průmysl výrazně změnil. Na konci roku 2003 vlastnilo mobilní telefon s aktivovanou SIM kartou něco málo přes 1 miliardu uživatelů. Na konci roku 2013 vzrostl jejich počet na 3,4 miliardy, což je téměř polovina všech obyvatel planety. Celosvětově je aktivování asi 6,9 miliard SIM karet což dělá 1,8 SIM karet na každého uživatele.

Počet spojených hovorů se v roce 2008 pohyboval okolo 200 milionů, na konci roku 2013 se toto číslo zdesetinásobilo – počet spojených hovorů vzrostl na 2 miliardy. Toto číslo bude rovněž narůstat díky stále se rozšiřujícímu trendu chytrých telefonů.

Vysokorychlostní internet, který využívají v hojné míře mobilní aplikace, se bude do roku 2020 pohybovat kolem 4 miliard připojení.

Transformace mobilního trhu, kdy klasické telefony nahradily smartphony, si vyžádala vysoké náklady ze strany mobilních operátorů. Ty si od roku 2008 vyžádaly v přepočtu přes 22 bilionů korun. S postupně se rozvíjejícími mobilními technologiemi vzrostou tyto náklady do roku 2020 až na 37,4 bilionů korun.

Dle těchto dat je vývoj nových mobilních technologií pro vývojáře velmi výnosný. Nárůst příjmu mobilních operátorů se však zpomalí – dle statistických výpočtů se do roku 2020 zvýší pouze o 2,9 % oproti současnosti, kdy jejich příjem vzrostl za pět let o 5%. Je to způsobeno hlavně neustálou nutností investice do moderních technologií, které jsou pro velké společnosti, jako jsou mobilní operátoři, nezbytné. Tyto investice vzrůstají s každou technickou novinkou, kterou moderní smartphony ovládají.

Mobilní průmysl hrál rovněž rozhodující roli v globální ekonomii jakožto inovativní platforma pro nové služby. Mobilní síť nabídla nové příležitosti pro získání zákazníků díky aplikacím, které pokrývají drtivou většinu služeb a zájmů. K monetizaci komerčního produktu mnohdy stačí mobilní aplikace, která rozšíří jeho pole působnosti.

Mobilní konektivita rovněž transformovala náš život napříč Zemí a hraje důležitou roli v socio-ekonomickém vývoji, jelikož propojuje telefon s internetovým zařízením, čímž přidává mnoho dalších funkcí, které před nástupem chytrých telefonů nebyly běžné (e-mail, různé internetové účty, GPS, mapy apod.). S nástupem mobilních plateb se vytvořily i výhody spojené přímo s užíváním smartphonu, jako například levnější SMS jízdenka při použití specifické mobilní aplikace.

Podle výzkumu společnosti GSMA jsou momentálně v kurzu čtyři odvětví, která budou do roku 2020 spjaty s každodenním životem a používáním chytrých telefonů:

 

Osobní data

Uživatelův přístup k různým digitálním službám by byl autorizován přes operátorem garantovanou identitu nastavenou na uživatelovo telefonní číslo s chráněnou SIM kartou.

 

Digitální prodej

Mobilní zařízení budou stěžejními přístroji v digitálním nakupování, kdy bude za veškeré služby možno zaplatit elektronickou peněženkou v mobilu.

 

Kompletní propojení

Inteligentní síť, která propojí ještě více přístrojů, usnadní život uživatelů a zvýší jejich produktivitu v různých činnostech.

 

Network 2020

Jednotná mobilní síť bude spojena s každým přístrojem, čímž vznikne klíčové sloučení mezi fyzickým a digitálním světem.

 

Pro zlepšení těchto technologií bude nutné, aby mobilní operátoři efektivně spolupracovali mezi sebou, čímž přispějí k uspokojení potřeb moderního zákazníka po lepších službách. S rostoucími potřebami zákazníků by tak mohli jejich naplněním vylepšit současný předpokládaný nárůst o 2,9% až na dvojnásobek.

Mobilní operátoři my měli rovněž brát v úvahu užší spolupráci s poskytovateli internetu, jelikož propojení smartphonu se sítí je klíčovým aspektem k plnohodnotnému využití všech výhod, které nabízejí jednotlivé dostupné aplikace.

U regulátorů je nutné, aby brali v potaz mobilní trh a zajistili správné podmínky pro užívání všech služeb. Také je nutný adekvátní rozpočet pro rozvíjení mobilního trhu. Operátoři a investoři potřebují stabilitu a jasné podmínky, aby mohli v rozvoji moderních technologií úspěšně projednávat obchodní příležitosti.

Celkově přinese mobilní průmysl do budoucna jednoznačně pozitivní technologický pokrok. K tomu je ale nutná spolupráce jak mezi operátory a mobilním ekosystémem, tak poskytovateli internetu, vládou a akcionáři.

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance