Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Novela telekomunikačního zákona byla schválena

28.10.2014

Českou republiku může čekat mnohamilionová pokuta.

Novela telekomunikačního zákona byla schválena

Kontroverzní novela telekomunikačního zákona, kvůli které hrozí Česku milionové pokuty ze strany Evropské komise, byla minulý týden schválena. Nezabránil tomu ani dopis od Českého telekomunikačního úřadu, který před porušením práv a z toho vyplývajícími sankcemi důrazně varoval. Senát o platnosti novely rozhodl ve středu. Šlo nestandardně o druhé hlasování o prosazení této novely, jelikož první hlasování v počtu 30 pro z 58 senátorů bylo zpochybněno senátorem Petrem Bratským.

Ještě před schválením se k dopisu od ČTU vyjádřil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který varování bagatelizoval s tím, že Evropská komise požaduje pouze vysvětlení ze strany Česka. Senátorka Alena Dernerová se naopak velmi intenzivně stavěla proti schválení této novely, což se jí nakonec nepodařilo. Jednání o novele trvalo hodinu a půl, a schválena byla 30 z 50 přítomných senátorů.

„Prostým srovnáním textů je i lidem bez právnického vzdělání zřejmé, že zde dochází k výraznému oslabení práv spotřebitelů. Přílepek, který bere práva spotřebitelům a oslabuje jejich postavení vůči operátorům, vznikl v poslanecké sněmovně a dnes ho schválil senát. Nadále budeme hledat všechny dostupné cesty, aby český spotřebitel zůstal ochráněn podle evropského standardu a uděláme pro ochranu zákazníků telekomunikačních operátorů vše, co bude v našich silách,“ řekl k přijetí novely předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák.

Ve vyjádření Českého telekomunikačního úřadu se píše, že rozpor s evropským právem se týká ustanovení, které na rozdíl od současného stavu zákazníkovi neumožní při jednostranné změně smluvních podmínek operátorem ukončit smlouvu. Naopak ho nutí setrvávat ve smluvním vztahu za podmínek, se kterými nesouhlasí a které pro něho mohou být nevýhodné. Evropská směrnice o univerzální službě přitom deklaruje, že kterýkoliv účastník má při jakékoliv změně smluvních podmínek právo od smlouvy odstoupit, a to bez jakýchkoliv sankcí. Jde o přirozené vyvážení práva operátora jednostranně změnit smluvní podmínky právem zákazníka s takovou změnou nesouhlasit a z nevýhodného smluvního vztahu se beztrestně vyvázat. Posuzovat výhodnost, či nevýhodnost smluvních podmínek je výsostným právem zákazníka jako slabší smluvní strany.

Nově bude povinností operátora pouze s měsíčním předstihem oznámit, že se budou měnit jeho obchodní podmínky. Detaily si však bude zákazník muset dohledat sám porovnáním stávajících a nově aktualizovaných obchodních podmínek, čímž se nevyhne podrobnému čtení několika stránek textu. Podle novely rovněž bude možnost odstoupit od smlouvy bez poplatku nabízena pouze klientům se smlouvou na dobu určitou, a to navíc jen v případě, že by se zhoršily jejich podmínky.

„Je to jen další důkaz toho, že operátoři jsou v parlamentu prostě slyšet víc než spotřebitelé,“ dodává k situaci expert na telekomunikace Jiří Peterka.

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance