Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Ohlédnutí za rokem 2014

6.1.2015

Rok 2014 byl pro oblast telekomunikací rokem změn. Tři z nich si budeme pamatovat nejvíce.

Ohlédnutí za rokem 2014

Rok 2014 byl v oblasti telekomunikací rokem rozporuplných změn, z nichž některé uživatele nepotěšily, jiné zase usnadnily a zlepšily používání smartphonů a mobilních zařízení. Zde jsou 3 nejzásadnější okamžiky, které v minulém roce trh nejvíce ovlivnily trh s telekomunikacemi a mobilní technologií.

 

4G síť

Budování 4G LTE sítě se na začátku minulého roku stalo velkým cílem pro všechny mobilní operátory a započal tak neviditelný závod o prvenství v co nejlepším pokrytí touto technologií. Přestože testovací provozy byly spouštěny už dříve, v roce 2013, skutečné 4G v pásmu 800 MHz se začalo rozšiřovat až v roce 2014.

S příchodem smartphonů a dalších zařízení, které LTE podporují, vznikla mezi zákazníky poptávka po rychlejším internetu a boj operátorů o nejlepší pokrytí se rozhořel naplno. Přestože jejich mapy udávaly v podstatě kompletní rozšíření LTE v ČR, zákazníci velmi často hlásili problémy s dostupností a signálem. Ke konci roku tak zakročil Český telekomunikační úřad a na svých stránkách spustil vlastní mapu LTE pokrytí, na které si zájemci mohou dostupnost spolehlivě ověřit.

 

Novela zákona o telekomunikacích

Sporná novela tzv. Husákova zákona o telekomunikacích, která umožnila operátorům zákazníka okleštit o práva, kterými disponoval před jejím schválením, byla silně kritizována jak zákazníky samotnými, tak i Českým telekomunikačním úřadem, odborníky na telekomunikace a některými politiky.

Po schválení novely je totiž povinností operátora pouze s měsíčním předstihem oznámit, že se budou měnit jeho obchodní podmínky. Detaily si však zákazník musí dohledat sám porovnáním stávajících a nově aktualizovaných obchodních podmínek, čímž se nevyhne podrobnému čtení několika stránek textu. Podle novely je rovněž možnost odstoupit od smlouvy bez poplatku nabízena pouze klientům se smlouvou na dobu určitou, a to navíc jen v případě, že by se zhoršily jejich podmínky. O tom, zda jsou podmínky skutečně horší, však rozhoduje opět operátor.

 

Změny u Vodafone

Vodafone od 1. 1. 2015 změnil v ČR svoje sídlo a s ním i svoje podmínky. Již v roce 2014 ale uplatnil několik změn ve svém ceníku a nabídce služeb, které byly jeho zákazníky jen s nelibostí přijímány.

Jako první změnil Vodafone cenu svého neomezeného tarifu. Zatímco O2 a T-Mobile měli shodně tuto službu za 749 Kč, Vodafone se s přehledem držel se svou cenou 699 Kč velmi nízko. V průběhu roku však cenu navýšil na úroveň konkurence, tedy na 749 Kč. Rovněž zrušil tarif, který obsahuje volání v rámci vlastní sítě zdarma. Ten byl nahrazen pouze volnými minutami do vlastní sítě.

Největší rozruch však vyvolala hromadná aktivace služby „Data nad rámec“, která po vyčerpání zákazníkova FUP  nezpomalí rychlost, ale dokoupí další data. Službu lze sice vypnout, zákazníci ale aktivaci služby bez jejich vědomí velice kritizovali, což vedlo dokonce ke správnímu řízení, které zahájil Český telekomunikační úřad. Podle něj se totiž Vodafone dopustil porušení zákona o ochraně spotřebitele agresivní obchodní praktikou.

Vodafone však nakonec vykompenzoval svůj krok Vánoční akcí, kdy poskytl všem zákazníkům s Daty nad rámec užívání internetu v mobilu do 13. ledna 2015 bez poplatku za navýšení dat.

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance