Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Platba přes telefon - na co si dát pozor

15.3.2017

Chytré telefony už dávno neslouží pouze k volání a psaní SMS. 

Platba přes telefon - na co si dát pozor

Díky přístupu na internet se moderní telefony staly náhražkou osobních počítačů. Lidé na telefonu brouzdají, čtou si zprávy, hledají informace, studují, ale také nakupují a platí. Je to snadné, ale zapomínat by neměli ani na rizika, která u plateb přes telefon mohou hrozit.

 

Možnosti placení se v posledních letech neuvěřitelně rozšířily. Platit můžeme v hotovosti, platebními kartami, ale i pohodlně on-line na internetu. Jednoduché a rychlé placení umožňuje také chytrý mobilní telefon. Způsobů placení je hned několik.

 

Platit a převádět peníze lze skrze internetové bankovnictví, mobilní aplikace zvané “peněženky” apod., nebo díky speciální technologii NFC jako bezkontaktní platební kartou - stačí přiložit telefon a platba je hotová během pár sekund. Jenomže stejně jako můžete v reálném životě přijít o peněženku, můžete o peníze přijít i při platbě přes telefon.

Pozor na uložená hesla

Různých hesel a PIN kódu je tolik, že si je většina lidí raději napíše. Bojí se, že je zapomenou. Bohužel není neobvyklé, že mají lidé hesla napsané na lístečku v peněžence nebo uložená v telefonu. Stačí jedna malá chyba a zloděj se dostane i k vašim penězům. Pokud trváte na zapsání hesel, použijte k tomu určené aplikace. K vašim tajným údajům, jako jsou i hesla do internetové bankovnictví se tak dostanete pouze vy.

Nerealizujte platby přes veřejné wi-fi sítě

Veřejnou síť používejte k běžnému brouzdání na internetu. Pokud však chcete provést platby nebo zaplatit za zboží, raději se spoléhejte na zabezpečenou síť. Prostřednictvím veřejné sítě své bankovní údaje přenášíte veřejně v nezašifrované podobě a riskujete, že je někdo zachytí a zneužije ke své spokojenost a vaší smůle.

Nezapomínejte na kvalitní antivirový program

V první řadě byste měli mít zamčený telefon a používat PIN, heslo či gesto k jeho odemknutí, které znáte pouze vy. Do telefonu stahujete pouze originální aplikace z oficiálních obchodů a zapomínat byste neměli ani na antivirový program. I v případě chytrých telefonů hrozí napadnutí viry, které se mohou dostat ke všem vašim údajům.

Využíváte digitální peněženku?

Čeští uživatelé mohou používat různé digitální peněženky. Jednou z nich je MasterCard Mobile. Je určená pro klienty všech českých bank. Při nákupu na internetu stačí načíst pomocí telefonu informace z QR kódu a zadat heslo. „Lidé se vyhnou zadávání údajů z karty do počítače, zcela tak odpadají dohady o bezpečnosti zadávání čísla karty," uvedl Richard Walitza ze společnosti MasterCard Europe pro ČR a Slovensko.

Další oblíbenou službou je Mobito. „Peníze nejsou v Mobitu fyzicky 
k dispozici, jsou bezpečně uložené na účtech partnerských bank. Program je chráněn osobním PIN kódem, navíc je svázán pouze s jedním telefonem. Váš osobní PIN nemůžete oddělit od mobilu ani SIM karty," řekl Filip Zeman, ředitel společnosti Mopet CZ provozující Mobito.

 
Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance