Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Plyn nebo elektřina, na čem se vyplatí vařit?

28.4.2021

Domácnosti bychom mohli rozdělit na dva tábory. První dává jednoznačně přednost vaření na plynu, ten druhý zase na elektřině. Většinou záleží především na zvyku. Když se ale na vaření na plynu nebo elektřině podíváme z pohledu nákladů, který způsob se vyplatí?

Plyn nebo elektřina, na čem se vyplatí vařit?

Na plynu vaříte rychle

Vaření na plynu patří stále mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější způsoby vaření, zejména v profesionálních kuchyních. Mezi největší výhody patří rychlá a snadná regulace – intenzitu hořáku si přizpůsobíte otočením kolečka. Hrnec nebo pánev se rozpálí prakticky ihned po umístění na hořák. Naopak když se jídlo připaluje, jednoduše stáhnete plamen. Nemusíte pracovat se zbytkovým teplem, jako je tomu u elektrických sporáků.

Díky rychlé regulaci spotřebujete přesně tolik plynu, kolik pro vaření potřebujete. Neplýtváte energií jako u elektřiny, kde zůstává horká plotýnka po vaření, ani zdlouhavě nečekáte na její nahřátí. To umožňuje maximální úsporu plynu.

Nízké pořizovací i provozní náklady plynového sporáku

Výhodou vaření na plynu jsou také velmi nízké pořizovací náklady na sporák. Koupíte ho za cenu již kolem čtyř tisíc korun a bude vám sloužit dlouhá léta, protože se jedná o jednoduché zařízení. Pokud už dojde k poruše, tak se vymění jen levná součástka a můžete sporák používat dál.

Vaření na plynu je úsporné také z pohledu provozních nákladů. Jedna kilowatthodina plynu stojí přibližně 1,20 Kč, přičemž na vaření spotřebuje dvoučlenná domácnost asi 400 kWh ročně.

Nezapomínejte na revize

Opravy plynového sporáku jsou obvykle rychlé a levné. Na druhou stranu byste ale neměli zapomínat na pravidelné revize plynového zařízení. Revize byste měli nechat udělat alespoň jednou ročně – počítejte s cenou kolem tisícovky.

S elektřinou vaříte pomocí zbytkového tepla

Vaření na elektřině využívá zbytkového tepla. Plotýnky se dlouho rozpalují, ale poté vydrží dlouho teplé. Kvůli tomu není tak jednoduché regulovat elektrický sporák a spoustu tepelné energie se vyplýtvá bez využití. Navíc jedna kilowatthodina elektřiny vychází přibližně na trojnásobnou cenu oproti stejnému množství plynu. Pokud bychom tedy brali v úvahu klasický elektrický sporák v porovnání s tím plynovým, jednoznačně se více vyplatí vařit na plynu.

Indukční desky pro lepší regulaci

Zásadní změnu do spotřeby elektřiny pro vaření vnesly indukční desky. Ty můžete perfektně regulovat a navíc nedochází k plýtvání elektřinou – nerozpaluje se ani samotná deska, pouze nádobí, které na ni postavíte. Z toho důvodu je potřeba kratší reakční doba pro regulaci sporáku, ale spotřebujete také méně elektřiny.

S indukčním sporákem neplýtváte energií ani po jeho vypnutí. Stejně jako na plynu je reakce okamžitá. Co se týče spotřeby, je indukční deska srovnatelná s plynovým sporákem a může ho i překonat. Bohužel ale musíte počítat s vyššími náklady na každou spotřebovanou kilowatthodinu. Hodina vaření na indukční desce vyjde asi na 8 Kč, přičemž s plynovým sporákem to bude přibližně polovina.

Započtěte vysoké náklady a nové nádobí

Vaření na elektřině se nevyplácí ani v přepočtu na pořizovací náklady. Indukční desku pořídíte za cenu přesahující 10 tisíc korun. K tomu ale musíte přičíst ještě nutnou obměnu nádobí, protože indukční sporák vyžaduje magneticky vodivé hrnce a pánve.

Dražší opravy indukčního sporáku

Při výčtu nákladů bychom neměli opomenout ani vyšší cenu za opravu indukční desky. Jedná se o mnohem sofistikovanější zařízení, než je plynový sporák, a proto se její porucha může prodražit. Na druhou stranu ušetříte za pravidelné revize plynových zařízení.

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 19:00
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance