Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Podomní prodej je stále problém

7.6.2017

Domácnosti snadno podléhají nátlaku a argumentům podomních prodejců, často nevědí, co podepisují a vystavují se nevýhodným smluvním podmínkám.

Podomní prodej je stále problém

 

 

Už stovky obcí zakázaly podomní prodej. Přesto podle spotřebitelských organizací stále představuje problém a patří k nejúspěšnějším taktikám získávání nových zákazníků. Od takto pod nátlakem uzavřené smlouvy přitom můžete odstoupit, musíte si ale pohlídat termíny a dodržet správný postup.

 

Nekalé praktiky obchodníků a podomní prodej energií tvoří necelou třetinu všech stížností, které domácnosti podávají na Energetický regulační úřad, jenž dohlíží na energetický trh. Jen za letošní rok se na českého regulátora obrátilo několik tisíc poškozených spotřebitelů. Podomní prodej tvoří hned po reklamacích největší objem případů, kterými se zabývají i spotřebitelské poradny.

 

Aktuální trik: předražené LED žárovky

Triky podomních prodejců se příliš nemění – většinou se vydávají za zástupce stávajícího dodavatele či distributora, spotřebitele zahrnují palbou argumentů ohledně výhodné nabídky a vyžadují podpis nové smlouvy ihned.  Často využívaným argumentem prodejců je prodej úsporných žárovek. Podomní prodejce nechá spotřebitele podepsat smlouvu o dodávce energií, která je doplněná kupní smlouvou právě na LED osvětlení. Za to sice zákazník zaplatí symbolickou částku (většinou 1 korunu), ale pokud chce od takové smlouvy odstoupit, může se snadno vystavit pokutě řádově 2 000 až 5 000 korun. „Drtivá většina spotřebitelů totiž udělá tu chybu, že odstoupí pouze od smlouvy na energie a nikoli od kupní smlouvy, takže žárovky následně musí zaplatit,“ popisuje trik obchodníků Adam Plajner, odborný právní poradce SOS – Asociace.

 

Možnost odstoupení od smlouvy

Lidé se také mohou informovat na příslušném obecním úřadě, zda byla v jejich obci přijata vyhláška proti podomnímu prodeji, která platí ve stovkách měst. V případě, že podomní prodejci obcházejí domácnosti v obci, kde zákaz podomního prodeje platí, mohou se spotřebitelé obrátit přímo na Policii ČR či na městskou policii, je-li v příslušné obci. Prodejci mohou být pokutováni až do výše 200 000 korun.

 

Pokud potřebujete zjistit nejvýhodnější ceny energií na trhu, využijte naši zcela nezávislou kalkulačku energií a vyhněte se tak podvodným podomním prodejcům.

 

 
Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance