Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Před 22 lety byla poslána první SMS

9.12.2014

Před dvaadvaceti lety nastal milník na poli sítě GSM. SMS zprávy jsou dodnes nejoblíbenějším typem mobilní komunikace.

Před 22 lety byla poslána první SMS

3. prosince uplynulo 22 let od chvíle, kdy byla poslána první SMS zpráva mobilní sítí GSM. Tehdy dvaadvacetiletý Brit Neil Papworth poslal svému kolegovi z počítače na telefon stručné přání „merry christmas“. Těchto patnáct písmen definovalo budoucnost textové komunikace.

Původní koncept SMS však navrhl Friedhelm Hillebrand z Deutsche Telekom již v roce 1985 na setkání společnosti v Oslu. Rovněž zavedl pravidlo 160 znaků na jednu SMS, které vyplynulo z jeho průzkumu desítek krátkých zpráv, psaných na psacím stroji - jejich průměrná délka byla právě 160 znaků. Hillebrand pak se svým francouzským kolegou Bernardem Ghillebaertem navrhl řešení pro GSM síť, díky kterému bylo možné SMS posílat mezi jednotlivými zařízeními.

Přestože Neil Papworth poslal první SMS z počítače v roce 1992, moderní SMS (z mobilního telefonu na druhý) byla odeslána o rok později z telefonu Nokia přes prvního operátora, který službu SMS poskytl: finská Radiolinja. Finsko se také v roce 1995 stalo první zemí, kde operátoři zavedli do té doby nevšední možnost zasílat SMS i do cizích sítí.

Zatímco před dvaceti lety byl měsíční průměr zaslaných SMS kolem 35 na jednoho majitele mobilního telefonu, do roku 2016 se očekává 9,4 bilionů zaslaných SMS ročně. Užívání textové komunikace například přes různé aplikace nebo sociální sítě poté počet odeslaných zpráv násobí téměř pětkrát. S předpokládaným nárůstem uživatelů mobilních telefonů ze současných 3,5 miliardy na 4,3 miliardy do roku 2020 a s neustále se vyvíjející mobilní technologií lze do budoucna počítat s tím, že „textovky“ i nadále zůstanou nejoblíbenější formou mobilní komunikace.

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance