Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Prezident podepsal novelu telekomunikačního zákona

18.11.2014

Prezident Miloš Zeman nedávno podepsal novelu telekomunikačního zákona, který už od svého návrhu sklízel negativní reakce jak od Českého telekomunikačního úřadu, tak od odborníků na telekomunikace i zákazníků mobilních operátorů.

Prezident podepsal novelu telekomunikačního zákona

Podpisem prezidenta byl dokončen schvalovací proces novely telekomunikačního zákona. Od svého počátku navržení ve sněmovně byla tato novela kritizována odborníky na telekomunikace i samotným Českým telekomunikačním úřadem. Podle něj se zájmy operátora nyní staví nad práva zákazníka.

Podpis prezidenta Miloše Zemana ukončil veškeré snahy odpůrců na přehodnocení či úplné zrušení novely, kvůli které je Česká republika nyní vyšetřována Evropskou komisí za porušení práv občanů EU. Nově totiž operátoři nemusí své zákazníky informovat o změnách ve svých smluvních podmínkách, přičemž dle zákona Evropské unie musí každý operátor minimálně měsíc dopředu seznámit zákazníky o veškerých změnách a dát jim možnost od smlouvy odstoupit v případě, že s nimi nebudou souhlasit.

Zákon redukuje povinnost operátorů pouze měsíc dopředu zákazníky informovat o tom, že se podmínky budou měnit. Detaily si však v případě zájmu musí zjistit sami. Operátoři také nemusí zákazníky informovat o nepodstatných změnách. Podstatné změny jsou například údaje o ceně, reklamační řád a cena za přenos čísla. V případě změny, která povede ke zhoršení situace zákazníka, jej o tom musí operátor obeznámit. Odstoupit od smlouvy bude moci pouze se smlouvou na dobu určitou.

Český telekomunikační úřad již od počátku důrazně varoval před touto novelou. Přestože několikrát zmiňoval hrozbu sankcí ze strany Evropské unie, zákon byl dvakrát těsně odhlasován a nakonec i 6. listopadu schválen.

Nyní je otázkou, jak operátoři s novelou naloží - zda budou opravdu zveřejňovat pouze „podstatné“ změny, nebo pro zachování důvěry svých zákazníků budou informovat o každé změně.

„Vůči zákazníkům budeme postupovat stejně jako dosud,“ uvedla Martina Kemrová, mluvčí společnosti T-Mobile.

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance