Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Proč se v dnešní době vyplatí mít smart home zařízení?

16.9.2021

Koncept smart home se z představ, které často vypadaly jako sci-fi, přesunul do běžné reality. Výhody chytré domácnosti využívá stále větší množství lidí a rostoucí trend se dá očekávat i do budoucna. Přečtěte si, proč se v dnešní době vyplatí mít smart home zařízení.

Proč se v dnešní době vyplatí mít smart home zařízení?

Co je to smart home?

Do češtiny se termín smart home překládá jako chytrá nebo inteligentní domácnost, ale často se setkáte i s původním anglickým označením. Smart home slouží k propojení a ovládání různých prvků v domácnosti. Typicky se jedná například o vytápění, osvětlení, rozličné domácí spotřebiče či bezpečnostní systémy.

Chytrá domácnost je založena na využití informačních technologií. Jednotlivé části jsou řízeny jedním centrálním ovládáním, kterým bývá například mobilní telefon, počítač, tablet nebo chytrý reproduktor. Znamená to, že prostřednictvím mobilu zatopíte před příjezdem domů, zhasnete světla ve vedlejší místnosti, ráno uvaříte kávu ještě z postele či při nákupu v obchodě na dálku zkontrolujete stav lednice. Možností je celá řada, smart home zařízení se vyrábí velké množství a záleží jen na vás, která si vyberete.

Smart home přináší maximální komfort

Jedním z hlavních důvodů, proč si lidé smart home vytváří, je zvýšení komfortu. Fungující chytrá domácnost přináší velké uživatelské pohodlí. Nemusíte se neustále zvedat k vypínačům nebo hledat příslušná dálková ovládání. Vše máte sjednocené do jednoho zařízení.

Nicméně chytrá domácnost zdaleka není jen o pohodlném ovládání na dálku. Hlavní kouzlo tkví ve vzájemné spolupráci jednotlivých smart home zařízení. S tou souvisí možnosti automatizace. V praxi to může vypadat tak, že v reakci na zazvonění budíku se automaticky vytáhnou rolety a v domě se zatopí. Než dojdete do kuchyně, máte připravenou ranní kávu a zároveň se spustí televize či rádio s vašimi oblíbenými programy. Takové vstávání si zamilujete, i když zrovna nepatříte mezi ranní ptáčata.

Domluví se spolu vaše smart home zařízení?

V rámci smart home si můžete nastavit více podobných scénářů na míru podle svých potřeb. Propojení většího množství zařízení a nastavení programů již vyžaduje centrální jednotku – tzv. hub. Tato jednotka se postará o hladké fungování celého systému a prostřednictvím mobilní aplikace rovněž o propojení s vaším chytrým telefonem. Nicméně pokud si chcete chytrou domácnost vyzkoušet pouze na pár prvcích, vystačíte si i s mobilem či tabletem.

Pro spolupráci více smart home zařízení je nutné zajistit jejich vzájemnou komunikaci. Ta probíhá na základě různých bezdrátových protokolů. Mezi nejčastější „dorozumívací jazyky“ patří Bluetooth, Wi-Fi, Z-Wave, ZigBee nebo Apple HomeKit.

Se smart home šetříte svůj čas i peníze

Kromě pohodlí se s chytrou domácností dočkáte úspor. Uživatelský komfort s sebou přináší významnou úsporu času. Doba, kterou trávíte obsluhou daných zařízení, se při správném naprogramování výrazně zkrátí. Vy díky tomu můžete ušetřený čas věnovat smysluplnějším činnostem.

Úspory se týkají rovněž financí. Smart home zařízení bývají vybavena pokročilými systémy regulace a kontroly. Jedná se například o kontrolu zavření oken, rozsvícených světel, blokování chodu spotřebičů v době vysokého tarifu nebo efektivní vytápění. To reaguje na venkovní podmínky a podle nich větrá, eventuálně roztahuje žaluzie. S chytrou domácností celkově získáte lepší přehled o provozu konkrétních zařízení a snáze jej tak zefektivníte.

V neposlední řadě disponují některá smart home zařízení bezpečnostními čidly a systémy, které vás včasným upozorněním ochrání před nepříjemnými událostmi či haváriemi. Může jít o propojení s alarmy, kamerovými systémy, ale i o detekci úniku vody u domácích spotřebičů.

Chytrá domácnost jako investice

Smart home zařízení a vytvoření inteligentní domácnosti samozřejmě něco stojí. Počáteční investice – zejména pokud budujete kompletní chytrou domácnost – nebude malá. Na druhou stranu vám v dlouhodobém horizontu smart home ušetří čas, peníze a případné starosti. Podobně jako u ostatních produktů, se kterými se pojí vyšší počáteční náklady, se na chytrou domácnost dívejte spíše jako na investici.

Většina uživatelů však na smart home přechází postupně. Jestliže nahrazujete starý domácí spotřebič, elektroniku či další zařízení, podívejte se po „chytrých variantách“. Zpravidla nejsou o moc dražší a můžete je tak postupně přidávat do své chytré domácnosti.

Máte dostatečně rychlý internet?

Přestože některé prvky chytré domácnosti zvládnou fungovat i na odlišných protokolech, Wi-Fi patří k těm nejběžnějším. V takovém případě budete pro správnou činnost smart home potřebovat rychlý a stabilní internet. Obecně se dá říct, že čím více připojených prvků, tím větší je zatížení sítě.

Jste si jistí, že je vaše připojení pro smart home dostatečné? Možná by vám jiný poskytovatel nabídl lepší podmínky. Využijte online kalkulačku internetu od Tarifomatu a podívejte se na přehledné srovnání různých nabídek. Naši operátoři vám rádi představí i neveřejné nabídky a případně vám se změnou poskytovatele zdarma pomohou.

 
Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance