Startupy, které mění trh s potravinami
12.5.2017Hamburger z uměle vypěstovaného masa už tu byl. Ale jak to zařídit, aby byl dostupný? A co kdyby lidé nemuseli jíst vůbec? Nápady startuperů jsou vskutku bizarní.
Modern Meadow
Společnost, která se zaměřuje především na poskytování kůže do textilního průmyslu, začínala poněkud odlišněji. Vyrobit hamburger bez krávy je poněkud futuristická představa, nicméně výzkumníci z Modern Meadow měli v tomto ohledu velký úspěch. Podařilo se jim úspěšně rozmnožit svalové buňky savců a světe div se – umělé maso bylo na světě! Vzhledem k náročnosti výzkumu je však nepravděpodobné, že by se takto vyrobené maso začalo v brzké době prodávat, budoucnost je této myšlence však příznivě nakloněna.
Miyokos Kitchen
Sýr. Až donedávna byl pod tímto pojmem striktně označován produkt z mléka a mléčných kultur. Miyokos Kitchen si však dal za cíl vyrobit sýr bez použití mléka a to se víceméně povedlo. Na rozdíl od skutečného sýru je ten od Miyokos Kitchen vyroben… z ořechů. Při použití správných kultur totiž i tehdy dokážou nějakým způsobem vytvořit „sýr“, i když toto označení nesmí pro svůj výrobek používat (ve stylu „pomazánkové máslo není máslo“). Testy nicméně potvrdily, že jejich výrobek skutečně jako sýr chutná.
Soylent
Soylent je známý i v České republice. Jedná se o sypkou směs k přípravě nápoje, který údajně zcela nahrazuje pevnou stravu. Rob Rhinehart, zakladatel společnosti, byl dle svých slov již znaven neustálou přípravou jídla, a tak se rozhodl smíchat několik obilovin, vitamínů a dalších přísad, aby vytvořil směs, která dá tělu vše, co potřebuje. Redaktor magazínu VICE tento produkt otestoval a kupodivu zjistil, že přípravek opravdu funguje. Hlavní nevýhod podle něj byl především nedostatek socializace – zajít si s přáteli na oběd je přece jen větší zábava než společné pití stejného nápoje. Jelikož však nebyly doposud provedeny žádné hloubkové klinické studie, zůstává osud Soylentu jakožto náhrady stravy nejistý.
Beyond Meat
Tomuto projektu jsou nakloněni i spoluzakladatelé Twitteru, a tak do něj investovali nemalé peníze. Beyond Meat vytváří náhražku masa, která vypadá jako maso a dokonce tak i chutná. Cílem zakladatelů této společnosti je vytvořit tak dokonalou náhražku, že konzument nedokáže rozpoznat rozdíl mezi ní opravdovým masem. Jak se dá předpokládat, jejich výrobek je vytvořen především ze sóje. Rozdíl mezi klasickými sójovými náhražkami masa a těmi od Beyond Meat je pak hlavně struktura.