Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Tarif, nebo dobíjecí SIM karta? Zjistěte výhody a nevýhody!

12.5.2021

Komunikace s rodinou a přáteli, surfování na internetu nebo online nákupy – nejspíš i vás zajímá, jak platit za mobilní služby co nejméně. Na výběr máte z mobilního tarifu, nebo dobíjecí SIM karty. Jaké jsou výhody a nevýhody obou řešení?

Tarif, nebo dobíjecí SIM karta? Zjistěte výhody a nevýhody!

Od kreditu k paušálu (a částečně zpět)

Předplacené SIM karty byly velmi rozšířené v začátcích mobilních telefonů. Podle potřeby jste si mohli dobíjet kredit, ze kterého se strhávaly částky za využité služby – dříve hlavně za telefonování a posílání textových zpráv. Z dnešního pohledu šlo o poměrně vysoké částky.

S rozmachem telefonů se standardem staly mobilní tarify. Za měsíční paušální tarif jste dostali volné minuty, SMS a později data. Vše nad rámec volných minut se účtovalo podle ceníků, které se v rámci tarifů lišily. Tento stav platí dodnes. Tarify z velké části převažují. Ale navzdory některým předpokladům dobíjecí SIM karty zcela nezmizely. Naopak, neustále si drží své místo na trhu a někteří uživatelé se k nim dokonce vracejí.

Výhody mobilního tarifu

Máte pravidelně hodně provolaných minut, odeslaných zpráv a spotřebovaných dat? Pak jsou pro vás mobilní tarify jednoznačně nejlepším řešením. Operátoři dnes nabízejí neomezené tarify, se kterými můžete telefonovat a psát zprávy podle potřeby. Nemusíte se ohlížet a kontrolovat, jak moc jste komunikovali v průběhu měsíce. Tarify jsou ideální pro lidi, kteří mobil využívají pravidelně a ve velkém množství. Například ve firmách jde o jasnou volbu číslo jedna.

Kromě toho jsou tarify oblíbené, protože s nimi máte minimum starostí. Na bankovním účtu si nastavíte trvalý příkaz, kterým měsíční paušál uhradíte, a o víc se starat nemusíte. Nestane se vám, že vám dojde kredit právě v okamžiku, kdy nutně potřebujete telefonovat. Jako smluvní zákazníci operátora navíc můžete čerpat řadu výhod. Mezi nejoblíbenější benefity patří zvýhodněný nákup nových mobilních telefonů.

Jaké má mobilní tarif nevýhody?

Mezi základní nevýhody tarifů patří nutnost uzavřít smlouvu s operátorem. Dříve to znamenalo velké komplikace při případném odstoupení od smlouvy a  změně operátora. Od 1. dubna 2020 ale platí novela zákona, která umožňuje rychlou  změnu poskytovatele bez vysokých sankcí. Změnu kompletně zařídí nový operátor, převod čísla trvá maximálně 2 dny a sankce se snížily na nulu, pokud smlouva běží alespoň 3 měsíce. Smlouva s operátorem už tedy zdaleka není takovým závazkem jako dříve.

Nevýhodou ale zůstává, že za tarif platíte každý měsíc. Minimální paušál platíte bez ohledu na to, jak jste služby využívali.

Výhody dobíjecí SIM karty

Dobíjecí SIM karty řeší většinu nevýhod mobilních tarifů. Nejste nijak vázáni s operátorem a neplatíte povinné měsíční poplatky. Vaše útrata je přímo uměrná tomu, jak moc zrovna voláte, píšete a spotřebováváte data. Kolik si dobijete na předplacenou kartu a kdy tak učiníte, je plně ve vaší režii. Potřebujete volat více? Dobijete si více. Víte, že odjedete na chalupu v lese, kde není signál? Neplatíte nic.

Kromě této svobody poskytuje dobíjecí SIM karta větší anonymitu. Nikdo kromě vaší rodiny a známých nebude vědět, že tohle číslo patří právě vám. Obchodování s daty zákazníků, které končí otravnými hovory prodejců, se vám bude vyhýbat.

Nevýhody dobíjecí SIM karty

U vyššího počtu provolaných minut a odeslaných zpráv jsou dobíjecí SIM karty méně výhodné. Ceny pro předplacené SIM karty bývají obecně vyšší než u tarifů a tento rozdíl se projevuje právě při častějším používání. Přesto můžete narazit na zajímavé možnosti v podobě balíčků služeb k dobíjecím kartám, a to především u virtuálních operátorů. Pak se v podstatě dobíjení kreditu kombinuje s balíčky volných minut nebo dat – na rozdíl od paušálu si ale jejich výši nastavíte každý měsíc podle potřeby.

Počítejte také s tím, že ve chvíli, kdy kredit vyčerpáte, dovoláte se jen na nouzová čísla. Naštěstí se možnosti dobití oproti počátkům značně rozšířily – peníze na SIM kartu nahrajete na řadě prodejních míst, ale i v bankomatu či prostřednictvím internetového bankovnictví.

Suma sumárum: Tarif, nebo dobíjecí SIM karta?

Jednoznačná odpověď na to, zda je lepší tarif, nebo dobíjecí karta neexistuje a vlastně ani nemůže. Vždy bude záležet na konkrétním uživateli, jeho chování a požadavcích. Hledáte řešení pro celou firmu? Pořizujete mobil puberťákovi, který na něm stráví několik hodin denně? Pak určitě sáhněte po mobilním tarifu. Naopak pokud chcete, aby vaše babička byla občas na příjmu, bude vhodnější a levnější volbou dobíjecí SIM karta.

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 19:00
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance