Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Téma: Odolné telefony

12.6.2015

Někdy musí vzhled stranou. Naleštěným iPhonem v nutnosti hřebík nepřibijete.

Téma: Odolné telefony

Ve srovnání se současnými křehkými smartphony, které děsí každý pád byť jen z nepatrné výšky, byly mobily před deseti lety svým způsobem odolné. Nějaký ten pád přežily, když praskl kryt, šel většinou vyměnit (nejlépe za nějaký pestrobarevný) a poškrábaný displej vzhledem k rozlišení a zobrazovacím schopnostem téměř nikdo neřešil.

Naštěstí ani dnes výrobci nezapomínají, že mezi námi žijí i stavební dělníci, záchranáři a další, jejichž povolání vyžaduje takový telefon, který vydrží nějaký ten pád na zem i do vody. Připomeňte si ty nejznámější odolné telefony.

 

Siemens M65

Na začátek zabrousíme do historie. Kdo se v mobilech vyzná, na otázku „jaký znáš odolný mobil?“ odpoví jedním dechem Siemens M65. Tento robustní „hloupý“ telefon byl v roce 2004 velkým lákadlem především pro cyklisty a milovníky outdoorových aktivit. Celé tělo obepínal kovový pás, který se připevňoval k telefonu pomocí šroubu. Krytky z oranžové gumy utěsnily fotoaparát i nabíjecí konektor. Telefon vydržel pády z několika pater a nějaké to šplouchnutí do kaluže mu rovněž nedělalo problém. O rok později byl však nahrazen sofistikovanějším M75 a nakonec populárnějším modelem ME75, který již nebyl tak výstřední, ale vydržel v podstatě vše – stejně jako jeho mladší bratříček.

 

Motorola Defy

První Android v montérkách přiletěl z USA. Americká Motorola vydala v podstatě běžný smartphone s 5 megapixelovým fotoaparátem, ale obrnila ho odolným krytem a tehdy nezvyklým sklem displeje Gorilla Glass o průměru 3,7 palce. Operační systém Android 2.1 byl standard a s interní pamětí 2 GB se s ní šlo na tehdejší poměry docela dobře zabavit. Potěšila i váha, která při 118 gramech nijak nevybočovala z průměru. Defy však českým trhem jen prosvištěla - společnost neinvestovala dost prostředku na její rozšíření do podvědomí věřejnosti, a tak se z ní stala spíše rarita na poličkách hardcore sběratelů.

 

Sony Ericsson Xperia Active

Sony Ericsson na konci roku 2011 zareagoval na nedostatek odolných telefonů, které s rozmachem smartphonů upadly do zapomnění, a vyvinul chytrý telefon, který se uživatel nemusel bát vzít do přírody. Telefon tehdy nabídl nejnovější Android 2.3 a velmi kvalitní dotykový displej, který překonával konkurenci. Telefon měl na těle otvor pro připnutí na karabinu a nabídl několik sportovních aplikací již předinstalovaných pro akčního uživatele. Trpěl však na přílišnou tloušťku, která se vyšplhala až k 5,5 cm, což hodně potencionálních nákupčích odradilo.

 

Nokia Lumia 620

Lumia 620 se do žebříčku odolných telefonů dostala velmi specifickým způsobem. I když na počátku nebyla jako odolný smartphone koncipována, finský výrobce pro ni po několika týdnech dokázal vytvořit speciální kryt, který vyhovoval normě IP54. Telefon, který v tradici Nokie vyměňování krytů pokračoval, se tak mohl najednou stát obrněným pomocníkem do nepohody. Vydržel tekoucí vodu, nějaký ten prach a ani pád z výšky mu najednou nedělal problém. Přesto však certifikát IP54 nepatřil ani tehdy ke špičce, a tak Lumii preferovali především ti, kteří od chytrého telefonu čekají klasické funkce.

 

CAT B15Q

Americký gigant na poli průmyslových strojů v několika posledních letech začal využívat své kultovnosti a vrhl se do licencování různých produktů. Ponožky, boty, bundy, to vše dostalo ikonické firemní barvy (černá a žlutá) a znak pyramidy. Kromě toho ale rovněž vydal několik telefonů. Všechny jsou odolné, a všechny mají za úkol splnit svůj cíl bez kompromisu – vydržet všechno. Kromě pár hloupých a pár trochu chytrých telefonů vydal CAT také opravdu chytrý telefon se skvělým výkonem, model B15Q. 4-jádrový procesor s taktem 1,3 Ghz, stačí na většinu středně náročných aplikací i her. Pětimegapixelový fotoaparát je spíše do počtu, čím ale telefon vyniká je vzhled. Stejně jako ostatní modely od CATu je i B15Q odrazem firmy – pogumované zaoblené rohy, šrouby zamezující rozpadnutí telefonu a výdrž od -25 do 55 °C, to vše je patrné na první pohled. Telefon tak spíše vypadá jako ovládací jednotka k bagru. Faktem ale zůstává, že právě CAT je dodnes jediným výrobcem, který se na odolné telefony specializuje, a bude tomu tak zřejmě i nadále ještě nějakou dobu.

(P.S.: Doporučujeme shlédnout destrukční videa telefonů CAT na YouTube.)

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance