Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Úspora za elektřinu - šetříte, kde se dá?

25.6.2020

Občas se vyplatí investovat do nových technologií.

Úspora za elektřinu - šetříte, kde se dá?

 

 

Nákup nových spotřebičů

Ačkoli nás výrobci zásobují stále úspornějšími domácími spotřebiči, málokdy se vyplatí investovat do nového pouze z důvodu úspor energií. Například indukční sporák je asi o třetinu úspornější, než běžná sklokeramická varná deska - jeho cena je však i dvojnásobná. Úspora elektřiny není tak velká, aby ospravedlnila nákup nového spotřebiče, když starý ještě bez problémů slouží. Totéž platí pro vysavače, pračky a další pomocníky v domácnosti. Nejlepší cesta k úsporám je koupě nového úsporného spotřebiče, ale až ve chvíli, kdy ten starý doslouží.

 

Změna technologie osvětlení

V případě osvětlení to už ale tak jasně neplatí. Moderní LED žárovky jsou totiž mnohem úspornější a oproti žárovkám nabízí třeba i dvacetinásobnou životnost. Koupě drahé LED žárovky se vyplatí všude tam, kde je potřeba svítit delší dobu – například v hlavním světle v pokojích či kuchyni. Naopak tam, kde, kde se svítí vždy jen chvilku, nechte dožít žárovky. Investice do drahé LEDky by byla zbytečná.

   

Přechod na jiný typ vytápění

Na rozdíl od vaření a svícení jsou vytápění a ohřev vody energeticky velmi náročné. Právě náklady na teplo patří k největším položkám tohoto druhu v rozpočtu domácností. I přesto je nutné všechny modernizační kroky v tomto ohledu velmi pečlivě promyslet. Například kondenzační plynové kotle jsou ve srovnání s běžnými plynovými či elektrickými kotli mnohem úspornější, pro svou činnost však potřebují také nízkoteplotní radiátory. A výměna celé otopné soustavy v bytě či domě už něco stojí.

Výše uvedené platí i pro bojler. Pokud starý ještě dobře slouží, nemá význam kupovat nový, byť by byl úspornější. Mnohem lepší je například přesně vyladit požadovanou teplotu vody, tak aby ji bojler zbytečně nepřehříval.

 

Co se tedy vyplatí?

Mnohem jednoduší než koupě nových spotřebičů je správné nastavení a používání těch stávajících. Náklady na vytápění může významně snížit třeba nastavení jen o málo nižší teploty v bytě. Prát můžete ve vodě s nižší teplotou, spotřebu teplé vody v koupelně dobře omezí sprcha. A pokud se vám zdá, že platíte moc za energie, zkuste také změnit dodavatele. Jeho změna není nijak náročná a můžete na ní jen vydělat.  

 

Zajímá vás, jaké názory mají na své dodavatele energií ostatní? Navštivte Tabuli cti a hanby a přidejte i vy svůj názor!

 

Hledáte nejvýhodnější ceny plynu a elektřiny? Použijte naši kalkulačku!

 

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance