Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

V zimě je důležité správné větrání

18.12.2015
Odborníci již dlouho poukazují na to, že lidé neumí větrat. Přitom právě v zimě je správné větrání bytu velmi důležité. 
V zimě je důležité správné větrání

Pokud doma intenzivně nevyvětráte alespoň třikrát denně, žijete doslova v plynové komoře. Pokud navíc větráte špatně, zbytečně zvyšujete spotřebu energie na vytápění.

Správně větrat je přitom docela docela jednoduché - krátkou dobu a co nejintenzivněji. V praxi stačí v zimních měsících na pár minut co nejvíce otevřít okno nebo balkonové dveře. Obecně platí, že v zimě by se nemělo větrat pomocí výklopného ventilačního okna. Dochází tak ke zbytečným tepelným ztrátám. Naopak rychlé intenzivní větrání je z energetického hlediska nejvýhodnější, protože pouze rychle vyměníte vzduch v místnosti a neochladíte stěny. Zapomeňte také na "mikrovětrání" u plastových oken. Nefunguje a kvůli kondenzaci vody na okně jenom poskytuje živnou půdu pro plísně.

Pokud je to možné, snažte se využít průvanu. Otevřete okna na obou stranách domu, nebo v horním patře domu a v přízemí. Studený průvan sice není moc příjemný, ale s rychlou výměnou vzduchu v domě či bytě velmi pomůže. Pokud větráte intenzivně, topení můžete nechat běžet, protože teplota v interiéru se rychle vrátí zpět na původní hodnotu. Zamýšlíte-li větrat déle, topení vypněte, nebo nastavte termostatické ventily u radiátorů na nižší stupeň.

Třikrát denně nebo i častěji

Spíš než intenzita je důležitější otázka, jak často větrat. Obvykle je hlavní motivací k větrání pocit “vydýchaného” vzduchu. To už je ale většinou pozdě, protože koncentrace oxidu uhličitého již v interiéru dosáhla hodnot, kdy už se negativně projevuje - jste unavení a bolí vás hlava.

Obecně se doporučuje větrat co nejčastěji a minimálně třikrát denně. Kritickými místnostmi jsou přitom z hlediska větrání kuchyně, koupelna a ložnice. V kuchyni a koupelně je potřeba dobře větrat kvůli vysoké vlhkosti vzduchu. Vydýchaný vzduch v ložnici se pak podepisuje na kvalitě spánku.

Nezdá se to, ale vzduch v pokoji "vydýcháte" docela rychle. Například dvě osoby v běžně velkém obývacím pokoji zvýší koncentraci oxidu uhličitého na hodnotu, kdy už ji cítíme a je nám nepříjemná, zhruba za jeden a půl hodiny. Po této době by tedy mělo následovat krátké a intenzivní vyvětrání místnosti.

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance