Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Volání do zahraničí: Kolik vás to bude stát?

14.10.2021

Minimálně v rámci Evropské unie už si zákazníci zvykli na to, že je mobilní služby nevyjdou dráž než doma. Nicméně ne všechny úkony stojí stejně jako v Česku. Platí to například pro volání do zahraničí. Kolik za něj zaplatíte a na co byste si měli dát pozor?

Volání do zahraničí: Kolik vás to bude stát?

Roaming a mezinárodní volání není totéž

Řada zákazníků se domnívá, že za telefonní služby uskutečněné v Evropské unii jim operátoři naúčtují stejnou částku jako při běžných domácích hovorech. Tak jednoduché to však není. I dnes vás mohou telefonáty do dalších evropských zemí vyjít pěkně draho.

V roce 2017 vstoupila v platnost evropská legislativa, podle níž vám operátoři nesmí za roaming účtovat žádné poplatky nad rámec sazeb, které platíte ve vašem domovském státě. Z dovolené v Chorvatsku díky tomu voláte na česká čísla za stejné ceny, jako byste byli v ČR. To samé u SMS zpráv a mobilních dat. Jenže volání či psaní SMS z České republiky na zahraniční čísla do kategorie roamingu nespadá. V těchto případech se jedná o mezinárodní volání a mezinárodní SMS.

Mezinárodní volání je od roku 2019 regulováno cenově

Ceny volání a psaní SMS na zahraniční čísla ze strany EU dlouhou dobu regulovány nebyly. Po roce 2017 se tento stav začal označovat termínem roamingový paradox. Zatímco hovor z Česka do Chorvatska na české číslo vás vyšel stejně draho jako v tuzemsku, při volání z ČR na chorvatskou SIM kartu vám operátoři mohli naúčtovat v podstatě libovolnou částku. A také tak činili – za minutu mezinárodního volání do evropských zemí jste běžně zaplatili několik desítek korun.

Změnu přinesl až rok 2019. Tehdy začalo platit unijní nařízení, které ceny mezinárodního volání zastropovalo. Operátoři od té doby nesmí v rámci EU účtovat více než 0,19 eura bez DPH za minutu volání a 0,06 eura bez DPH za SMS zprávu. Pro země, které společnou evropskou měnu nemají, se tyto hodnoty přepočítávají podle tzv. referenčního kurzu k euru. V praxi jde o průměr tří směnných kurzů z prvního čtvrtletí roku. Na základě tohoto referenčního kurzu se stanoví maximální ceny platné od poloviny května po celý následující rok.

Čeští operátoři v aktuálním roce nesmí za minutu volání z ČR do zemí Evropského hospodářského prostoru (EU + Norsko, Island a Lichtenštejnsko) účtovat více než 5,985 Kč s DPH. Maximální cena jedné SMS činí 1,89 Kč s DPH.

Pozor si dejte zejména u Švýcarska a Velké Británie

Na starém kontinentu najdete i země, na které se evropské regulace nevztahují. Řadí se k nim především státy východní a jihovýchodní Evropy, Švýcarsko a po nedávném vystoupení z EU také Velká Británie. Vzhledem k tomu, že se jedná o turisticky populární destinace, operátoři občas poskytují zvýhodněný roaming a mezinárodní volání i do těchto států. Nic je k tomu však nezavazuje, cenová politika záleží jen na nich. Proto si před cestou do těchto zemí nebo před voláním na tamní čísla vždy ověřte, jaké podmínky nabízí váš operátor.

Volání mimo Evropu? Levné to nebude

Podmínky si pečlivě prostudujte i v případě, že se chystáte volat z ČR mimo Evropu. Faktura by vás na konci měsíce mohla velmi nepříjemně překvapit. Standardně operátoři rozdělují státy do tří různých skupin.

  • Evropský hospodářský prostor (EHP): Země, na které se vztahují zmíněné evropské regulace v podobě cenového stropu.

  • Zbytek Evropy: Ostatní evropské státy, případně některé další zvýhodněné země.

  • Svět: Zbylé státy světa.

Rozdělení se napříč operátory liší. Narazíte i na jednoduché rozdělení EHP a zbytek světa. S ním pracuje například O2. Naopak Vodafone vytvořil jednu zvýhodněnou skupinu navíc a zařadil do ní státy, do kterých se z Česka často telefonuje, ale evropské regulace se jich netýkají – Ukrajinu, Rusko, Vietnam a Čínu.

Počítejte orientačně s tím, že volání do „zbytku Evropy“ vás bude stát zhruba 10–25 korun za minutu. Za hovor do ostatních zemí světa zaplatíte ještě více, okolo 25–45 korun za minutu. SMS zpráva poslaná mimo zónu EHP vás vyjde obvykle na 2–5 korun.

Problémy v hraničních oblastech

Pokud voláte někomu, kdo se pohybuje v oblastech, kterými prochází hranice stanovených zón, mějte se na pozoru. Telefon dotyčného se může připojit k síti jiného státu, protože přístroj bude automaticky vyhledávat nejsilnější síť. Zkuste se proto s danou osobou domluvit, ať hovor přijímá jen ve chvíli, kdy stoprocentně ví, že je připojena ke své domácí síti.

Ostatně se zmíněným problémem se setkáte i v rámci roamingu na vašich vlastních cestách. Riziko připojení k neunijní síti vám hrozí například při toulkách po východním Slovensku u hranic s Ukrajinou nebo v Chorvatsku na hranicích s Bosnou a Hercegovinou. Potíže dokáže způsobit také vodní a vzdušný prostor se satelitními sítěmi. Telefonát pak bývá účtován podle mezinárodních ceníků a vyjde vás zhruba na 200 korun za minutu.

Levnější volání do zahraničí může přinést změna operátora

Voláte často do zahraničí, ale s cenovými podmínkami u svého stávajícího operátora nejste spokojeni? Možná byste u konkurence platili méně. Nechte si zdarma srovnat nabídky mobilních poskytovatelů od Tarifomatu, certifikovaného zprostředkovatele hlavních operátorů. Zavolejte na telefon 800 880 898 nebo napište e-mail na podpora@tarifomat.cz. Naši specialisté vám s výběrem nového tarifu pomohou a představí vám i neveřejné nabídky, na které byste jinak nedosáhli. Případnou změnu operátora vyřešíte online z pohodlí domova.

 
Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance