Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Dotykový telefon pro děti není jen hračka. Co všechno umí?

18.1.2022

Spousta dětí najde pod vánočním stromečkem svůj první mobil. Dotykový telefon pro děti představuje především hračku. Je proto na rodičích, aby jim na začátku vysvětlili, k čemu mobil primárně slouží, co všechno umí a jaká rizika přináší. Přečtěte si, na co při úvodním „školení“ nezapomenout.

Dotykový telefon pro děti není jen hračka. Co všechno umí?

Mobil má být dostatečně nabitý a schopen telefonátu

Děti si technologie osvojí velmi rychle. Na telefonech svých rodičů se většinou naučí zařízení ovládat ještě dříve, než dostanou své vlastní. Proto může mít leckdo pocit, že jim při pořizování prvního telefonu není co vysvětlovat. Realita je však odlišná. Okamžitě poté, co dítěti mobil koupíte, by mělo dojít k ujasnění všech funkcí a nastavení pravidel užívání.

Na prvním místě dítěti zdůrazněte, že primárně má telefon zajistit, aby bylo k zastižení a mohlo vám v případě potřeby kdykoliv zavolat. Své zbylé aktivity by tomu mělo přizpůsobit – z telefonu, jehož baterie se právě vybila hraním her, nebo s nulovým kreditem se vám v krizové situaci nedovolá. Zatímco druhý problém můžete vyřešit vy pořízením tarifu pro děti či automatickým dobíjením kreditu, s tím prvním si musí malý uživatel poradit sám.

V online prostředí se skrývá řada hrozeb

Chytrý telefon pro děti znamená otevřenou bránu do online prostředí. Proto raději kontrolujte, jakým způsobem je mobil užíván. Děti jsou zvídavé a neuvědomují si všechny souvislosti. Snadno se mohou dostat k obsahu, který by ve svém věku vidět neměli. Nejde jen o násilný obsah či pornografii. Smartphone pro děti skrývá více hrozeb – například v podobě kyberšikany, online komunikace s cizími osobami a mnohé další.

Vaším úkolem je o nástrahách hovořit a snažit se jim předejít. Klíčovou roli hraje v tomto ohledu vzájemná důvěra. Ujistěte dítě, že za vámi může kdykoliv přijít a o všem si promluvit. V případě, že se něčím proviní, sáhněte místo trestů či zákazů nejprve k vysvětlování a napomenutí.

Přehled získáte díky aplikacím pro rodičovskou kontrolu

Praktickým pomocníkem jsou aplikace, které se postarají o blokování nevhodných stránek a poskytnou vám podrobnosti o tom, jak se dítě na mobilu chová. Podobné nástroje většinou k dětským tarifům nabízí i samotní operátoři. V přehledu se dozvíte, kolik hodin denně vaše dítě stráví online, v rámci jakých aplikací, kolik již v zúčtovacím období spotřebovalo dat nebo s kým si nejčastěji telefonuje.

Nezapomínejte také předcházet neočekávaným výdajům. Dítě zpočátku nemusí rozumět tomu, že některé služby stojí více než jiné. Kromě osvěty zde asi neuškodí, když bude mít smartphone pro děti zablokované mezinárodní telefonáty, hovory na audiotexové linky nebo posílání prémiových SMS zpráv.

Vymezte mantinely používání mobilu

Hned na začátku dítěti vysvětlete, že na telefonu nemůže trávit celý den. Stanovte si nějaké adekvátní limity a definujte činnosti, u nichž dítě na mobilu nebude. Pokud si chcete udržet přirozený respekt, měli byste v tomto ohledu jít sami příkladem. Těžko dítě přesvědčíte, že při jídle nemá být na telefonu, když u večeře neodtrhnete oči od displeje svého zařízení.

Ukažte dětem, že telefon dokáže být užitečný i jinak

Dítě bude samo od sebe využívat telefon zejména pro hraní her a sledování videí. Ukažte jim, že mobil nemusí sloužit jen k zábavě, ale může rovněž plnit vzdělávací funkci. Aplikací, které kombinují hraní a vzdělání, je nepřeberné množství. Vaše dítě se může zábavnou formou učit násobilku, slovíčka v anglickém jazyce nebo českou gramatiku. Existují aplikace, které rozvíjí logické myšlení dětí či programy zaměřené na zlepšení správné výslovnosti problematických hlásek.

Rozhodně není od věci, když dítě seznámíte s tím, jak fungují další užitečné nástroje v telefonu. Do kalendáře a upomínek lze zapisovat termíny stanovené ve škole, mapy a jízdní řády přijdou vhod při orientaci po městě, sportovně zaměřené aplikace zase při tréninku na vybrané fyzické aktivity. Pomocí aplikací se dnes lidé naučí hrát i na hudební nástroje.

Jak sami vidíte, dotykový telefon pro děti může představovat nejen hračku, ale také přínosný nástroj, který podpoří vzdělávání a vývoj v rozličných sférách. O tom, do jaké míry bude poměr těchto dvou světů vyvážený, rozhodují především rodiče.

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance