Moudré rozhodování
Ušetřete za volání

Zjistěte, jakou můžete získat slevu na Váš mobilní tarif!

+420

Mám zájem o sjednání tarifu s garancí 100% bezvadné služby a poradenství.

Na tomto telefonním čísle mne kontaktujte pro konzultaci tarifu se specialistou.

Nestíhá váš internet? Na vině může být rychlost připojení

16.12.2021

Zdlouhavé načítání webových stránek, nekonečné stahování souborů, sekání filmů nebo videohovorů. Pomalý internet dokáže člověka pořádně otrávit. Trápí vás podobné starosti? Pak je na místě zkontrolovat rychlost připojení k internetu.

Nestíhá váš internet? Na vině může být rychlost připojení

Rychlost připojení k internetu reguluje poskytovatel

Když se vám webové stránky nenačítaly v minulosti, s velkou pravděpodobností za tím stálo vyčerpání předplaceného datového objemu. V současnosti za pomalý internet může spíše rychlost připojení. Nabídky s omezenými daty v rámci internetu do domácnosti v podstatě vymizely, protože nevyhovují dnešním zvýšeným nárokům uživatelů.

Drtivé většině zákazníků garantuje poskytovatel neomezený přenos dat. Reguluje ale jeho rychlost. Rychlost připojení k internetu udává, jaký objem dat stáhnete nebo odešlete za jednu sekundu. Rychlejší internet vám v praxi umožní vykonávat větší množství datově náročných činností v jeden okamžik.

Proč je pomalý internet?

Pokud vás trápí pomalý internet, jsou vzhledem k uvedeným skutečnostem ve hře dvě možné příčiny. Buď vám poskytovatel nezajišťuje rychlost, na které jste se s ním domluvili, nebo ji máte nastavenou neadekvátně svým potřebám. Jak vše prověřit?

V obou případech nejprve potřebujete vědět, jakou rychlost připojení k internetu vám dodavatel aktuálně garantuje. Tento údaj naleznete ve smlouvě. Uvádí se v kilobitech za sekundu (kbit/s, kb/s) nebo megabitech za sekundu (Mbit/s, Mb/s). Občas se setkáte s údaji v kilobajtech (kB/s) či megabajtech za sekundu (MB/s). Tyto jednotky nezaměňujte, kilobit a kilobajt nejsou totéž. Vzájemný vztah jednotek je následující:

  • 1 kbit = 0,125 kB,

  • 1 Mb = 0,125 MB.

Když je internet rychlý jen v reklamě

Ve smlouvě jste zřejmě narazili na několik různých údajů a pojmů. Nejvíce vás bude zajímat tzv. běžně dostupná rychlost internetu. Jedná se totiž o rychlost připojení k internetu, která musí být pro zákazníky dostupná 95 % času během dne.

Nejspíš budete překvapeni, že běžně dostupná rychlost internetu je výrazně nižší, než hodnota, jež poskytovatel prezentuje v reklamních materiálech. Ta se spíše rovná maximální rychlosti v místě připojení. Nicméně na zcela nereálná čísla vás dodavatelé lákat nesmí – běžně dostupná rychlost internetu musí odpovídat nejméně 60 % inzerované rychlosti.

Jak změřit rychlost internetu?

Ve chvíli, kdy víte, jakou minimální rychlost připojení k internetu byste měli mít, tuto hodnotu ověřte. Způsobů, jak změřit rychlost internetu, existuje mnoho. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) doporučuje NetMetr – aplikaci, kterou za tímto účelem sám vyvinul.

Nezapomínejte dodržovat zásady správného měření. Abyste se dobrali relevantních výsledků, musíte mimo jiné připojit počítač k internetu kabelem, zajistit, že internet v daný moment nevyužívá nikdo další a měření několikrát opakovat. ČTÚ považuje za vhodné provést minimálně 6 měření s časovými rozestupy během 90 minut. V případě nesrovnalostí neváhejte kontaktovat svého poskytovatele. Bližší instrukce k eventuální reklamaci najdete v příručce ČTÚ Rychlost internetu, její měření a reklamace.

Jakou rychlost připojení k internetu zvolit?

Jestli vámi naměřené hodnoty odpovídají těm smluvním, pak za pomalý internet může druhá uvedená příčina. Zvolená rychlost připojení k internetu zkrátka již není dostatečná. Nejde o nic překvapivého, nároky uživatelů se v posledních letech podstatně zvýšily.

Konkrétní požadavky na rychlost budou v každé domácnosti rozdílné. Rozhoduje především množství připojených zařízení a datová náročnost uskutečňovaných činností. K těm nejnáročnějším patří zejména streamování videí ve vysoké kvalitě a hraní online her. Pro tyto činnosti se doporučuje rychlost mezi 25–35 Mb/s. Pokud tedy večer tři členové domácnosti sledují na svých zařízeních seriál na Netflixu ve 4K kvalitě, minimálně 75 Mb/s připadá pouze na tuto aktivitu.

Obecně se uvádí, že běžná čtyřčlenná rodina by měla vyjít se 150–200 Mb/s. Poskytovatelé však stejně nabízí připojení k internetu jen v několika variantách. I kdyby vám ke spokojenosti stačilo pár desítek Mb/s navíc, zpravidla se nevyhnete výraznějšímu navýšení. Na druhou stranu o to déle nebudete řešit pomalý internet. Pochopitelně počítejte s tím, že s rychlostí připojení roste i cena nabízené služby.

Dejte sbohem pomalému internetu s Tarifomatem

Měníte tarif kvůli nedostatečné rychlosti připojení k internetu? Ideální okamžik ověřit si, zda by vám jiný poskytovatel nezajistil lepší podmínky. Využijte online kalkulačku internetu. Přehledně vám srovnáme desítky nabídek od různých společností. Naši operátoři vám představí i neveřejné nabídky, na které byste jinak neměli nárok. Případnou změnu poskytovatele za vás zdarma vyřídíme.

 

Další články


Dokázali jsme to! Jsme největším distributorem mobilních tarifů v ČR.

Akční nabídky

Vložte Vaše číslo zde a naši specialisté na neveřejné nabídky
Vás budou kontaktovat.

+420

Děkujeme! Naši specialisté Vás budou kontaktovat nejpozději následující pracovní den.

Napsali o nás
Partneři
Zákaznická podpora

800 880 898

Zákaznická podpora

PO - PÁ
9:00 - 17:30
Není něco v pořádku? 100% zákaznická garance